У Варшаві відсвяткували 30-річчя відновлення незалежності України

У Варшаві відсвяткували 30-річчя відновлення незалежності України

Фото, відео
Укрінформ
У Варшаві на території посольства України в Польщі у четвер урочисто відзначено 30-річчя відновлення незалежності України.

Участь у заході взяли кількасот гостей, зокрема представники дипломатичного корпусу, члени української громади Польщі, польські політики, громадські діячі та представники ЗМІ, передає кореспондент Укрінформу.

Під час урочистості Посол України в Польші Андрій Дещиця звернув увагу, що Польща стала першою країною у світі, яка в 1991 році визнала незалежність України. 

За його словами, мільйони українців зробили свідомий вибір у будуванні свого майбутнього у вільній Європі і ціною власного життя й надалі захищають у війні з Росією найвищі демократичні цінності цивілізованого світу.   

Український дипломат підкреслив, що у реалізації права на збереження територіальної цілісності України, і прагненні до членства в ЄС та НАТО Україна відчуває і продовжує відчувати підтримку і солідарність польських друзів.

"Україну і Польщу об'єднують спільні цілі і цінності, які лежать в національних інтересах наших держав. Стратегічне партнерство наших країн досягло високого рівня інтенсивних політичних та економічних контактів, а його сила виникає із збіжності позицій обох країн в ключових питаннях збереження безпеки і стабільності в Європі", - наголосив Дещиця.

Він нагадав, що на сьогодні Польща є другим торговельним партнером України після Китаю й експортним ринком у світі. 

"Нашою метою є досягнення в 2021 році товарообміну на рівні 10 млрд доларів", - констатував посол. 

Дипломат висловив переконання, що українсько-польський тандем може збільшити свій потенціал і відіграватиме ключову роль у зміцненні політичної та економічної стабільності в Європі.   

У свою чергу заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач підкреслив, що поляки, як і українці, добре розуміють, що незалежність не є данністю назажди і про свою незалежність треба дбати і зміцнювати її. 

"Дивлячись на останні 30 років незалежності України можна сміливо ствердити, що попри виклики, внутрішні проблеми і зовнішню агресію, Україна стає сильнішим актором на міжнародній арені, з яким рахуються. Україна все більше зміцнює свій суверенітет і незалежність", - наголосив польський дипломат, який відповідає за східну політику в МЗС Польщі.  

Він підкреслив, що Польща завжди підтримувала і продовжуватиме підтримувати Україну на шляху до євроінтеграції. 

"Україна сьогодні веде війну і в присутності дипломатичного корпусу хочу, аби це голосно прозвучало: кілька тижнів тому я був на сході України і бачив наскільки реальною є ця війна. Це не заморожений конфлікт, адже там щодня відбуваються обстріли з боку сепаратистів, яких підтримує Росія. В цьому складному завданні оборони Україна заслуговує на міцну підтримку і Польща надає цю підтримку",-  наголосив Пщидач.

Під час урочистої церемонії прозвучали гімни України та Польщі. 

У рамках святкування учасникам представлено великий святковий торт у формі території України, який виготовив відомий  український кондитер, переможець міжнародних конкурсів Ігор Заріцький.

Захід супроводжувався музикою смичкового квартету "Classic Sisters". Усі бажаючі могли також насолодитися виставкою картин української художниці Дарії Заседи.

Фото, відео: Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-