«Русским миром» намагаються асимілювати українців за кордоном – президент СКУ

«Русским миром» намагаються асимілювати українців за кордоном – президент СКУ

Укрінформ
Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод заявив, що в Російській Федерації нині здійснюється етнічний геноцид проти українців методом зомбування та ізоляції.

Про це він сказав у інтерв’ю Радіо Свобода, передає Укрінформ.

У контексті того, що українці Росії були змушені припинити членство в СКУ через загрозу кримінальної відповідальності за зв’язки з так званими «небажаними організаціями», Грод наголосив: "Це як геноцид етнічний проти українців. Сильна асиміляція і зазомбування. І вони бачать, що зв’язок з світовим українством їх підсилює бути більш патріотичними. І вони це хочуть зупинити. І це є дуже серйозне питання для нас".

Читайте також: Президент СКУ розповів про участь Конгресу в роботі «Кримської платформи»

За його словами, російська розвідка активно працює, щоб протидіями світовому українству.

"Не тільки Україні, а й світовому українству. Ми програли всі судові позови, які ми мали в Росії. Я думаю, що це нікого не дивує. І тепер наступний крок: ми будемо в Євросуді з прав людини це питання виносити. І це спосіб, як ми можемо привернути увагу до ситуації українців у Росії, і що Росія займається серйозними, грубими порушеннями прав людини в Росії, в Криму і на Донбасі", - заявив президент СКУ.

Він зазначив, що Кремль намагається «русским миром» асимілювати навіть українців за кордоном.

Читайте також: СКУ подав позов в Євросуд про порушення в Росії прав української діаспори

"Ми всі читали статтю Путіна, що ми – «один народ». І вони тим «русским миром» стараються асимілювати і окупувати навіть українців за кордоном. Шалені гроші вкладають спеціально в Європі. Ми бачимо, як в Італії, як в Німеччині, Франції, Португалії, Греції займаються цим «русским миром». То ми протидіємо тому з нашою стратегією «український світ». Важливо, щоб, коли українці виїжджають з України, чулися вдома, щоб не асимілювалися. І це є шкільна політика, щоб ми мали розвинуті українські школи. Бо знову «русский мир» творить, і вони фінансують школи за кордоном, щоб приходили та вчили одну російську мову", - наголосив він.

Як повідомлялося, голова СБУ та президент Світового конгресу українців обговорили співпрацю для протидії гібридній війні в інформпросторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-