У Чехії відреставрували та відкрили меморіал полеглим українським воїнам

У Чехії відреставрували та відкрили меморіал полеглим українським воїнам

Фото
Укрінформ
Із нагоди відзначення 30-ї річниці Незалежності України 20 серпня на Центральному кладовищі чеського міста Брно відбулася урочиста церемонія відкриття повністю відреставрованого Меморіалу українським воїнам, які загинули за часів Першої світової війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Посольство України в Чехії.

Зазначається, що перший етап реконструкції меморіалу пройшов у 2019 році. Тоді завдяки фінансовій підтримці МЗС України було відновлено центральний елемент меморіалу – унікальний пам’ятник, споруджений 98 років тому на місці поховання 154-х українських вояків.

Протягом 2020-2021 рр. за підтримки мерії міста Брно відбулася реконструкція решти елементів Меморіалу та окремих могил. І цієї п’ятниці після остаточного впорядкування та озеленення ареалу Меморіал нарешті постав у його завершеному вигляді.

Участь у церемонії відкриття та покладання квітів до Меморіалу взяли Посол України в Чехії Євген Перебийніс, голова Комітету з питань регіонального розвитку Південноморавського краю Радомир Павлічек, перший заступник мера міста Брно Петр Гладік, Консул України в Брно Анни Прошко, представники посольства України в Чехії, консульства України в Брно та місцевої української громади.

Звертаючись до присутніх, Перебийніс висловив сподівання, що пам’ятник у Брно стане важливим місцем пам’яті не лише для українців Чехії, а й для всієї України.

«Після того, як на українській землі почали з’являтися нові могили і пам’ятники загиблим внаслідок російської агресії, ми почали надавати набагато більшого значення і дбати про могили українців, що загинули, захищаючи батьківщину, сто років тому», - додав він.

Зі свого боку, заступник мера Гладік поділився враженнями від нещодавньої поїздки до Львова, де він побачив фотографії загиблих в російсько-українській війні військових та їхніх матерів: «Як батька п’яти синів мене надзвичайно вразило побачене. Тому мені дуже приємно, що наше місто долучилися до реконструкції цього Меморіалу, де поховані військові, яким судилося загинути далеко від рідної землі».

Як відомо, будівництво пам’ятника ініціював у серпні 1923-го року просвітницько-організаційний комітет українських емігрантів у місті Брно, який очолювали голова Української академічної громади Антон Базар та сотник Лев Кривенко.

Меморіал мав вшанувати пам’ять усіх українців, які загинули в Брно і в Південноморавському регіоні з початку Першої світової війни.

Меморіал є місцем останнього спочинку 154 вихідців з України, здебільшого з Галичини.

Після приходу до влади в Чехословаччині комуністичного режиму Меморіал поступово занепадав та руйнувався.

За даними історика Богдана Зілинського, найбільше полеглих походило з міст Бучач, Дрогобич, Коломия, Перемишляни, Підгайці та Снятин. Троє похованих військових походили з Харківської губернії.

Із доступних джерел не вдалося точно встановити автора центрального пам’ятника меморіалу – матері-України, що тужить за полеглими синами, однак чимало деталей свідчить про те, що це робота відомого українського скульптора Михайла Бринського.

Нагадаємо, У двох чеських містах – Пардубіце та Брно – над меріями піднімуть прапор України 24 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-