МІОК обмінявся досвідом з українськими освітянами Аргентини

МІОК обмінявся досвідом з українськими освітянами Аргентини

Укрінформ
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) Національного університету «Львівська політехніка» провів онлайн-зустріч з освітянами Аргентини для спільного обговорення питань щодо підвищення кваліфікації педагогів з Південної Америки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті МІОК.

У заході взяли участь Юрій Данилишин, регіональний віцепрезидент Світового Конґресу Українців; голова Українського товариства «Просвіта» в Аргентині, Роман Данилишин; директор української школи при Українському товаристві «Просвіта» в Аргентині й Ольга Демчук, представниця аргентинських освітян.

Читайте також: В Україні проведуть міжнародну онлайн-конференцію «Українські громади за кордоном»

Зауважується, що громада Аргентини є однією з найдавніших. Команда МІОК тривалий час співпрацює з нею.

Роман Данилишин згадав, як зародилася співпраця: «Ми співпрацюємо з МІОКом уже багато років, і для нас це був дуже цікавий процес. 8 років тому до наших рук потрапив «Крок 1», тоді ми побачили, що Україна дивиться на еміграцію іншими очима, і зрозуміли, як вивчати українську мову для іноземців. «Просвіта» останні 10 чи 15 років розуміє, що ключем для проникненням в українську культуру, є мова».

У повідомленні йдеться, що без мови неможливо повністю пізнати менталітет і культуру країни, тож інститут підтримує і всіляко допомагає педагогам навчати на належному рівні. Це вже не вперше інститут проводить такі курси.

«Роман почав робити перші кроки разом з МІОКом, пані Ключковською, стосовно навчання української мови дистанційно… Відгук серед нашої громади був колосальним», – сказав Юрій Данилишин.

Важливо, що українці країн Латинської Америки мають особливу ментальність, яку важливо враховувати під час курсів. Про це влучно наголосив Юрій Данилишин: «Треба зрозуміти латинську психіку. Ми не є американці, ми не є канадці, ми не є європейці. Ми вже народжені і живемо довгий час в іній ніші й системі. Вона має свої особливості».

«Ще однією проблемою, яка постає перед українцями, які живуть в Аргентині, – відсутність припливу нових українських емігрантів і, як наслідок, потужна асиміляція. Це є чи не найбільшою проблемою серед країн Південної Америки. Тож постає проблема навчання кваліфікованого педагога, який врахує особливості іспаномовного українця, що зберіг зразок давньої мови», – повідомили у МІОК.

В інституті додали, що колектив МІОКу спільно з Романом і Юрієм Данилишиними обговорили потребу організації курсу з вивчення української мови як іноземної, проблему підвищення кваліфікації учителів. Така співпраця є важливою для обміну досвідом як для закордонних педагогів, так і для їхніх колег з України.

Нагадаємо, у лютому 2021 року начальниця Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ України Лариса Дір розповіла про плани МЗС щодо підтримки українського шкільництва та популяризації української мови за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-