Робота в NASA і Microsoft: 34-річна українка зі США розповіла про роботу на фінансових і tech-гігантів

Робота в NASA і Microsoft: 34-річна українка зі США розповіла про роботу на фінансових і tech-гігантів

Фото
Укрінформ
У свої 34 роки Аня Рувінська з Києва, яка перебралася до США, встигла попрацювати на NASA, кількох фінансових і tech-гігантів.

Про історію життя Анни Рувінської розповідає портал Стожари з посиланням на Liga.net.

«Для України такі емігрантські історії звичні. Виїхати в дитинстві з батьками, які шукають кращого життя на Заході. Позбутися від пострадянських страхів. Записати в свою скарбничку дослідження раку мозку, соціальні проєкти в Африці, ступінь MBA. Відзначитися на топ-посадах в таких ТехноГігантах, як Microsoft і Spotify. І не втратити здатність різко змінювати своє життя, якщо до цього є внутрішній порив», - йдеться про Аню.

Аня Рувінська - колись маленька українка, а тепер шанована в tech-колах американка. Вона взяла участь у IT Arena 2019 - найбільша технічна конференція у Східній Європі, яка шостий рік поспіль проходила у Львові з 27 до 29 вересня.

Темою Ані на цій конференції були півоти - коли проєкт різко змінює курс руху, щоб спробувати новий напрямок розвитку і побачити нові ніші. Виявилося, півоти стали для Ані червоною лінією не тільки роботи, але і життя.

Аня розмовляє чудовою англійською, російську ще пам'ятає, а українську знає погано.  Переїзд з України в США називає першим і головним півотом.

Батько дівчини, український єврей, зміг взяти участь в програмі єврейських біженців, і в 1994 році родина виїхала в США і влаштувалася в Нью-Йорку.

У підлітковому віці Аня цікавилася біомедичною інженерією і навіть думала зробити це справою життя. У 20 років дівчина вже працювала науковим співробітником однієї з лабораторій NASA в рамках спеціальної стипендії - вивчала, як радіація впливає на рак. Але шлях дослідника виявився коротким. Аня потрапила до "Школи розвитку бізнесу для молоді". Після чого - на стажування в ролі бізнес-аналітика в JP Morgan Chase. Це був перший різкий професійний поворот.

На цьому дівчина не зупинилася. Через кілька років вона перейшла в Nonprofit Finance Fund, консультувала з фінансів американські некомерційні організації. А в 2008 році раптом поїхала на рік до Намібії за стипендіальною програмою. Там була директором фонду важко вимовного імені Lazarus Shinyemba Inpangelwa і вела молодіжну програму по бізнес-лідерству.

Після повернення до США Аня Рувінська повернулася до аспірантури, де отримала ступінь MBA, щоб знову потрапити в бізнес. Але вже в 2012-му влаштувалася в урядову організацію AmeriCorps. Її завданням було керувати командою з 12 чоловік, яка реалізовувала проекти, пов'язані з усуненням лих в США - наприклад, розливів нафти в океані.

У 2013 році дівчина прийшла в Microsoft. "Мені пощастило потрапити в одну з кращих програм MBA в США і світі - в університеті Wharton, Пенсільванія. В університету хороші відносини з великими корпораціями, які наймають людей прямо з навчання", - згадує Аня.

За її словами, вона не цілилася працювати саме в IT. Хотілося попрацювати у великій корпорації, але на такій позиції, де можна було б робити речі, які надають соціальний вплив. Все це зійшлося воєдино в освітній команді Microsoft. Підрозділ Ані займався студентським напрямком. Наприклад, впроваджував по всьому світу tech-інструменти для освіти або розробив комплексну студентську стратегію для базової і вищої освіти.

В рамках ТехноГігант Рувінська теж не втрималася і "півотнулася". "Мені стало цікаво, як будуються продукти компанії, як вони розвиваються, упаковуються і доставляються клієнтам", - говорить вона.

Так дівчина стала частиною команди Minecraft - культової шведської відеоігри про блокових піксельних чоловічків, яку Microsoft купила в 2014 році за $2,5 млрд. Аня як продуктовий менеджер вела мобільну і PC-версію гри, відповідала за залучення та продаж. З її участю в грі з'явився свій маркетплейс - це був один з ризикованих, але вдалих півотів.

Microsoft вдалося утримати Аню на цілих чотири роки. Але навіть такий суперпроєкт не зміг перебити внутрішній порив до руху і зміни обстановки. Восени 2017-го вона подала резюме в Spotify і перебралася з Сієтла в Нью-Йорк - головну західну штаб-квартиру шведської компанії.

"Це кумедно, адже і Minecraft, і Spotify - зі Швеції. Але я весь час перебувала в США, просто часто літала в Стокгольм ", - говорить дівчина.

На питання журналіста, чи спеціально Аня цілилася в шведські компанії, відповідає - ні. "Мені просто подобається пробувати різні речі і мати нові виклики. Мені було добре в Minecraft, і піти звідти було дуже важким рішенням. Але хотілося попрацювати над чимось новим, змінити обстановку, переїхати в інше місто", - пояснює Аня Рувінська.

З Нью-Йорком, каже, просто так збіглося. Тому що до вибору позиції в Spotify вона проходила інтерв'ю на посаду в Люксембурзі, Таїланді і навіть в Уганді і в цілому була готова поїхати і туди.

До речі, в обох технокомпаніях Аня зустрічала чимало українців і взагалі людей зі Східної Європи. "У Сієтлі досить гарне співтовариство східних європейців, і багато хто з них працює в Boeing або Microsoft", - сміється вона.

А одного разу її розшукав колега-українець з головного офісу Spotify в Стокгольмі. Вже на другий день роботи він вирішив знайти земляків і об'єднав їх в Slack-чаті. За словами Ані, там було близько 50 чоловік.

Читайте також: Проєкт “МАРІЯ” про Голодомор в Україні презентують на престижних фотовиставках у Парижі

Наразі звичний для Ані Рувінської дворічний професійний цикл дійшов кінця. На IT Arena вона ще виступила як Product Lead Spotify. Але зовсім недавно вона вже попрощалася з командою, щоб зробити перерву і подумати над подальшими кроками.

"Я завжди думаю про світ як про велику можливість. Мені пощастило, що я можу робити все це. І я розумію, що не всім це доступно, тому намагаюся дати людям такі можливості", - говорить дівчина.

Що може спонукати Аню повернутися в Україну? Наприклад, очолити тут який-небудь R & D-центр західної tech-компанії? Вона думає про це давно, адже вже не раз приїжджала до цього часу в Київ і відвідувала різні компанії. Їй цікаво попрацювати на ринках, що розвиваються на зразок нашого, Південно-Східної Азії або Африки. Але поки важко вирішити. Тому Аня йде в якусь творчу відпустку на кілька місяців, щоб відчути, куди тягне її нутро.

Є, правда, і забавна перешкода для повернення в Україну. "Я трохи боюся зими. У Нью-Йорку, звичайно, теж холодно, але одного разу підлітком я приїжджала сюди взимку. Бігала від хати до хати, жахливо мерзла і при цьому бачила, як на дитячому майданчику спокійно грали діти. Напевно, мені потрібно буде просто одягатися відповідно ", - сміється Аня.

Та якщо бажання пригод все ж переможе страх холоду, дівчина може й повернутися. "Ніколи не знаєш, як буде. 5-10 років тому я й подумати не могла, де буду сьогодні і чим буду займатися", - посміхається вона.

Фото: ua-news.liga.net, IT Arena

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-