Фінська письменниця презентувала книгу про сучасну Україну та українок

Фінська письменниця презентувала книгу про сучасну Україну та українок

Фото
Укрінформ
Широковідома фінська письменниця Софі Оксанен представила днями новий роман, однією з головних тем якого є сучасна Україна та історія двох українок у Гельсінкі.

Про це йдеться на сторінці Посольства України в Фінляндії у Facebook.

«19 вересня в Гельсінкі відбулась найочікуваніша літературна та культурна подія року – презентація нового роману відомої у всьому світі фінської письменниці, лауреатки численних престижних міжнародних та національних літературних премій, громадської діячки та справжнього друга України Софі Оксанен. Цього року письменниця презентувала свою шосту книгу під назвою #Koirapuisto (The Dog Park), однією з головних тем якої є сучасна Україна та історія двох українок, що приїхали до Гельсінкі», - повідомляється у дописі.

Враховуючи українську тематику книги, подію було організовано в традиційному українському стилі, а сама письменниця була одягнена в автентичну сукню-вишиванку та крафтовий український вінок.

Презентація мала насичену культурну програму, яка без упину приємно дивувала культурний бомонд Фінляндії протягом усього вечора.

Програма заходу була розподілена на дві сесії, перша з якої розпочалась у фінському видавничому будинку “Отава” з подіумної дискусії, присвяченої творчості письменниці, її любові до України та сюжетним лініям книги.

Продовжили захід п’ятеро надзвичайно талановитих українських дівчат з Фольк-гурту "Марвінок" (м. Львів), піснеспіви яких зачарували слухачів з перших акордів. Гурт виступив за підтримки Міжнародного українського культурного центру.

У рамках заходу за підтримки Посольства України в Фінляндії відбулось офіційне відкриття фотовиставки мультимедійного українського проекту Ukraїner - «Україна зсередини», яка присвячена унікальним куточкам України та дивовижним історіям людей. Виставку та проект Ukraїner представив присутнім фотограф і фоторедактор Олександр Хоменко. 

«У фотовиставці зібрані найяскравіші моменти з мандрівок команди Ukraїner регіонами України: історії людей та місць, що надихають, зворушують і дивують. Це ілюстрації справжньої, несподіваної, цікавої та автентичної України», - розповів Хоменко присутнім.

Представлена фотовиставка Ukraїner буде тривати в приміщенні видавничого будинку «Отава» до 11 жовтня 2019 р., а повторна презентація проекту Ukraїner для широкого загалу відбудеться в Посольстві України в Фінляндії у суботу, 21 вересня 2019 р.

Друга сесія презентації роману Софі Оксанен для більш широкої фінської аудиторії відбулась в центральній книгарні Гельсінкі Suomalainen Kirjakauppa, де продовжила панувати українська атмосфера та піднесений настрій.

На початку другої сесії присутніх в книгарні привітала директор фінського видавництва “Like” Пайві Пааппанен. Вона зауважила, що “The Dog Park” привносить Україну прямо в сердце фінської та світової літератури”.

Зазначається, що роман “The Dog Park” привносить до фінської літератури Україну як нову географічну локацію. Після прочитання роману читач знатиме про культуру та сучасну історію Україну набагато більше, ніж раніше.

У рамках цієї частини заходу також відбулась друга подіумна дискусія Софі Оксанен зі старшим дослідником Фінського інституту міжнародних відносин Чарлі Салоніус-Пастернаком, в ході якої спікери обговорили актуальний стан українсько-фінських відносин, триваючу збройну агресію Росії проти України та висловили підтримку Україні у її боротьбі за свободу та незалежність.

В урочисті обстановці жіночий гурт “Марвінок” ще раз виступив перед фінською аудиторією з неймовірним концертом та подарував Софі Оксанен спеціально спечений і привезений з України коровай.

Цікаво, що у новому романі Софі Оксанен є декілька цитат з творів Лесі Українки. Ніби натякаючи на це читачу, письменниця прикрасила свою зачіску вишуканою прикрасою із портретом видатної української поетеси.

Протягом всього презентаційного вечора письменниці лунала виключно українська сучасна музика, а гостей пригощали традиційними стравами української кухні.

Завершилося дійство автограф-сесією письменниці та неформальним спілкуванням гостей за келихом українського вина.

Загалом участь у презентації книги Софі Оксанен взяли понад 300 запрошених гостей, серед яких відомі письменники, поети, артисти, культурні, політичні та громадські діячі, блогери, журналісти, а також представники Посольства та української громади в Фінляндії.

Наступний захід з презентації нового роману Софі Оксанен відбудеться в м. Тампере.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of Finland and Iceland у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-