У Йорданії відзначили 75-ті роковини депортації українців у 1944 – 1951 рр.

У Йорданії відзначили 75-ті роковини депортації українців у 1944 – 1951 рр.

Укрінформ
У Посольстві України в Йорданії відбувся меморіальний захід на вшанування пам’яті жертв депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках.

Про це повідомляє пресслужба диппредставництва.

«За участі представників української та місцевої громад відбулася демонстрація тематичних відео- та фотоматеріалів, а також копій архівних документів, що розкривають трагедію нашого народу внаслідок етнічних чисток комуністичних режимів Польщі та СРСР», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 9 вересня 1944 року у місті Любліні була підписана міждержавна угода між УРСР і Польським комітетом національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі та польських громадян з території УРСР. Цей документ передбачав переселення на територію України всіх українців, які проживали у повітах Холмщини у Польщі, а також евакуацію у сусідню державу всіх поляків і євреїв, які мали польське громадянство до 17 вересня 1939 року, тобто жили в Україні.

З 1944 по 1946 роки на територію УРСР депортували близько півмільйона українців із їхніх етнічних земель, під час акції «Вісла» – 150 тисяч, у 1948–1951 роках ще понад 41 тисячу. Люди залишились без рідної домівки, землі, майна.

Читайте також: Епіфаній розповів представникам Світового конґресу українців про процес визнання ПЦУ

Як повідомляв Укрінформ, 8 листопада 2018 року ВР України ухвалила Постанову "Про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації українців із Польщі у 1944-1951 роках". Ця пам'ятна дата відзначається кожної другої неділі вересня.

Фото: пресслужба Посольства України в Йорданії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-