У Ризі відбулися акції на підтримку кримських татар

У Ризі відбулися акції на підтримку кримських татар

Фото, відео
Укрінформ
Ряд акцій на підтримку кримськотатарського народу були організовані упродовж середи, 24 квітня, у Ризі.

Зокрема, відбулася висадка кримських лип біля пам’ятника Т.Г.Шевченку, відкриття фотовиставки журналіста Антона Наумлюка «Доросле кримське дитинство» та флешмоб «Об’єднані прапором - #LIBERATECRIMEA», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Удень у ризькому парку Кронвальда біля пам’ятника Тарасу Шевченку були висаджені три кримські липи. Ця акція символізувала перемогу життя над терором, творення - над руйнуванням. У 2019-му Кримська липа була оголошена Деревом року в Латвії - на знак солідарності з Україною та кримськими татарами. Тоді ж разом з громадою Латвійського товариства дендрологів виникла ідея висадити в центрі Риги це нетипове для північної країни дерево, природнім середовища якого є український Крим.

Символічно, що три дерева, як і корінні народи Криму, зростатимуть і міцнітимуть поруч, переплітаючись корінням і об’єднуючись в один міцний стовбур. В акції взяли участь віце-спікеру Сейму Дагмара Бейтнере-Ле Галла, голова Меджлісу Рефат Чубаров і посол України в Латвії Олександр Міщенко.

Пізніше в Музеї окупації Латвії відкрилася фотовиставка журналіста Антона Наумлюка «Доросле кримське дитинство». Вона розповідає про дітей кримських татар, які в результаті незаконних арештів і вбивств залишилися без батьківської опіки.

Як зазначив на відкритті експозиції Посол Олександр Міщенко, переслідування російською окупаційною владою кримських татар за їхній опір окупації є порушенням міжнародного права. Та найстрашніше, що таким чином Росія позбавляє дітей дитинства, створюючи на півострові атмосферу страху і терору.

Під час церемонії відкриття виставки Рефат Чубаров передав до фонду музею книги з історії терору Радянської влади в Україні. У свою чергу, директор музею Гунар Нагельс щиро подякував за цей подарунок. Після перегляду представлених у рамках експозиції  фотографій  присутні мали змогу особисто поспілкуватися з Головою Меджлісу кримських татар Чубаровим, а також редактором газети «Крим» Бекіром Мамутом.

Насамкінець, у рамках всесвітньої акції «Об’єднані прапором - #LIBERATECRIMEA» біля Пам’ятника Свободи в Ризі було розгорнуто великий кримськотатарський прапор, на якому свої побажання кримськотатарському народу змогли написати всі бажаючі. Участь у флешмобі взяли небайдужі українці і латвійці, депутати Сейму Латвії, співробітники Посольства України в Латвії на чолі з Послом.

Кампанія «Об’єднані прапором - #LIBERATECRIMEA» розпочалася у жовтні 2018 року, в її рамках прапор кримських татар подорожує світом і 26 червня 2019 повернеться до Києва. До Риги прапор прибув з Естонії і далі попрямував до Литви.

Як повідомляв Укрінформ, 24 квітня Комітет закордонних справ латвійського Парламенту прийняв заяву про визнання депортації кримськотатарського народу актом геноциду. Проект такого рішення буде передано на розгляд до засідання Сейму 16 травня, напередодні 75-річчя депортації кримських татар, яке відбулося 18 травня 1944 року.

Фото: Олег Кудрін, Ерік Еріксонс

Відео: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-