День вишиванки може стати офіційним святом Канади

День вишиванки може стати офіційним святом Канади

Відео
Укрінформ
Українці Канади ініціювали підписання Петиції про визнання Дня вишиванки офіційним святом країни.

Про це повідомила засновник, голова оргкомітету ГО Всесвітній день вишиванки Леся Воронюк на своїй сторінці у Facebook.

«Неймовірна новина! Канадське крило ГО «Всесвітній день вишиванки» «Vyshyvanka Association» (Volodymyr Palagniuk) ініціювало підписання Петиції про визнання Дня вишиванки офіційним святом Канади», - написала Леся Воронюк.

Як йдеться у дописі, 10 квітня 2019 року під час засідання Палати Громад відповідну петицію оприлюднив Джим Іглінський, депутат-консерватор з Альберти, українець у третьому поколінні, активний лобіст України в Канаді та світі.

«Я радий презентувати петицію, яка пропонує кожного третього четверга травня святкувати День вишиванки у Канаді. Щороку тисячі канадських українців відзначають День вишиванки, щоб продемонструвати, що вишита сорочка є національним генетичним кодом, символом боротьби за незалежність, символом віри, надії та любові», - зазначив Джим Іглінський у свєму виступі в канадському парламенті. 

Зазначається, що після презентації петицію внесуть до відповідного офіційного реєстру. Уряд Канади зобов’язаний розглянути петицію і надати офіційну відповідь впродовж 45 днів.

Леся Воронюк прокоментувала цю подію. «Петиція про визнання Дня вишиванки офіційним святом в Канаді - це довід того, що українська культура має ціну і визнання у світі, і це - наша спільна перемога, це - 13 років послідовної і титанічної роботи оргкомітету Всесвітнього дня вишиванки, наших крил по всьому світу, а також кожного українця, який незалежно від того, де живе, є носієм українських цінностей. Це - наш внесок у розвиток культурної дипломатії і формування позитивного іміджу нашої прекрасної країни у світі», - зазначила голова оргкомітету ГО Всесвітній день вишиванки.

Водночас, на думку Лесі Воронюк, наразі «Україна знову на порозі втрати всіх монументальних здобутків за ввесь період від 1991 року - незалежності, ідентичності, мови, історії, і врешті - цивілізованого майбутнього».

Леся Воронюк згадує, що все своє свідоме життя, починаючи зі студентства, вона присвятила тому, щоб донести українцям: ми станемо сильними, непереможними і успішними, якщо будемо об’єднані спільними духовними цінностями. Адже це ж так просто - "ви готові на неймовірні подвиги і навіть віддати життя за дорогу людину не тому, що у вас спільна торбинка гречки, а тому, що ви - цілий світ одне для одного".

«Моя країна Україна і є для мене цілим світом, в якому живуть мої батьки, діти, найдорожчі люди і мільйони українців, в яких я вірю. Втім, розумію, що не кожному пощастило сформуватись в сприятливих умовах - народитись у свідомій, відповідальній українській родині та отримати якісну достовірну освіту (а саме цих два складники - родина і освіта - є вирішальними у становленні особистості). Тому існує Всесвітній день вишиванки і ще багато ініціатив, щоб разом усвідомлювати нашу сутність, завдання і любити свою країну у собі і себе в своїй країні», - написала голова оргкомітету ГО Всесвітній день вишиванки.

Відео: Леся Воронюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-