"Рушники козацьких земель України" демонструють на виставці у США

Фото
Укрінформ
Виставка українських рушників триває у Сомерсеті (штат Нью-Джерсі, США).

Про це повідомляє МістOnline.

«У залі виставок бібліотеки Консисторії Української православної церкви (УПЦ) США у Сомерсеті (штат Нью-Джерсі) триває виставка «Рушники козацьких земель України», яку підготували Український історично-культурний центр та колекціонери Юрій Міщенко й Наталя Павленко. Виставку доповнили ікони з постійної колекції Музею ім. патріарха Мстислава при Українському історично-культурному центрі (дарунок Давида Добоша)», - йдеться у повідомленні.

У рамках експозиції представлено 100 рушників ручної роботи з Центральної України.

Як зазначив Юрій Міщенко, виставка присвячена п’ятій річниці Революції Гідності та пам’яті її численних героїв.

Про українські рушники розповідає видана до виставки брошура. У ній, зокрема, йдеться про орнаментальне оздоблення та символізм зображень, техніку виконання, збереження рушників у музеях України.

«Від сивої давнини і до наших днів, в радості та горі, рушник — невід’ємна частина народного побуту. Він служив оберегом оселі українців, був скатертиною і вузликом, де зберігали харчі, закутником і божником. Ним підіймають перший сволок, коли будують хату, накривають хліб на столі, паску та крашанки, які несуть до церкви, хлібну діжу. Без рушників неможливі шлюб і весілля. На рушниках опускають домовину в могилу», - розповідається у брошурі.

Зазначається, що на Полтавщині, Черкащині, Київщині, Чернігівщині та Слобожанщині побутували рушники, основу композиції яких становило так зване Світове дерево. Такі рушники мали довжину близько 2 м. На Київщині поряд із Деревом розміщували зображення голубів, півнів. Для рушників Чернігівщини були типовими зображення «орликів» і «шуликів». Поряд із рушниками з червоними рослинними орнаментами побутували рушники, вишиті білою ниткою, які використовували у піст і жалобу. Орнаменти таких рушників були геометричними або рослинними. Білі рушники доповнили також рушники, вишиті вирізуванням.

Подільський рушник побутує у Вінницькій та Одеській областях. Рушники тут вужчі та коротші, ніж у Центральній Україні. Вишивають подільський рушник вовняними нитками по конопляному домотканому полотну.

Зазначається, що на початку 1990-х у Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького професор Світлана Кетова заснувала музей українського рушника, в експозиції якого виставлено понад 500 вишитих рушників із Подніпров’я. Багаті зібрання рушників зберегли в музеях Києва, Чернігова, Полтави, Переяслава й інших.

Численні рушники зібрав свого часу Володимир Коваленко, який влаштував етнографічний музей у стародавньому Успенському соборі Канева, щоб зберегти цю унікальну споруду від руйнування. "Серед експонатів є прадавній рушник, який виявився у сільській хаті, де господарка використовувала його до витирання столу. Чимало таких скарбів ще є по селах", - йдеться у брошурі.

Виставка діятиме до 31 серпня.

Фото: МістOnline, etnoxata.com.ua 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-