Посольство України в Бельгії сумує з приводу смерті діяча української діаспори Омеляна Коваля

Посольство України в Бельгії сумує з приводу смерті діяча української діаспори Омеляна Коваля

Укрінформ
Посольство України в Бельгії сумує з приводу смерті активного громадсько-політичного діяча української діаспори у Бельгії Омеляна Коваля, який помер 19 січня на 99-му році життя.

Про це повідомляє Посольство України в Бельгії на своїй сторінці у Facebook.

«З великим сумом і скорботою повідомляємо, що сьогодні відійшов у вічність великий українець - Омелян Васильович Коваль», - йдеться у повідомленні.

«Приносимо свої найщиріші співчуття рідним та близьким Омеляна Коваля. Віримо, що приклад служіння Омеляна Васильовича українській ідеї завжди надихатиме прийдешні покоління українців на розбудову вільної, демократичної та європейської України. Пам'ять про видатного українця завжди житиме у наших серцях», - зазначається на сторінці Посольства.

Як повідомлялося, Омелян Коваль народився 24 лютого 1920 року у селі Рахиня Івано-Франківської області. У 1938 році приєднався до Організації українських націоналістів та присвятив все своє життя відродженню та становленню Української соборної самостійної держави. Був учасником проголошення Акту відновлення Української держави 30 червня 1941 року Українськими Національними Зборами, за ініціативи ОУН, під проводом Степана Бандери.

Під час Другої світової війни Омелян Васильович відчув на собі усі її жахи: ув’язнений гестапо, відправлений до концтабору Аушвіц, а потім і до інших таборів і, зрештою, звільнений військами союзників у 1945 році. Навіть у нацистських концтаборах він не припиняв боротьби за Україну та брав участь у роботі над таборовим альманахом.

Після Другої світової війни залишився у Бельгії, але завжди був українцем і не вносив подання на отримання бельгійського громадянства. Мав статус біженця ООН.

Здобувши вищу освіту у Лювенському католицькому університеті, Омелян Коваль став активним громадсько-політичним діячем української діаспори у Бельгії.

Він був одним із засновників Спілки української молоді в Бельгії, яку очолював з 1951 по 1963 рік. Починаючи з 1951 по 1987 рік обіймав посаду Генерального секретаря Українського Допомогового Комітету в Бельгії, а згодом очолював його до 2005 року. За цей час організація надала допомогу тисячам біженців та переміщеним особам.

Омелян Коваль також був секретарем (1970-1991) і керівником (1991-2006) Головної Ради Українських Громадських Організацій Бельгії (ГРУГОБ), з 1992 по 2005 рік головував у Європейському Конгресі Українців. Згодом був призначений почесним головою та членом Ради директорів Світового конгресу українців.

Зі здобуттям Україною незалежності, повернувся в Україну, отримавши у 1997 році громадянство України, боротьбі за яку він присвятив все своє життя.

Омелян Коваль є кавалером Ордену Свободи, ордену «За заслуги» III ступеня, ордену «За мужність» III ступеня, а також нагороджений бельгійським королівським орденом Леопольда II-го із званням офіцера.

Фото: сторінка Посольства України в Бельгії у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-