Магістри академії Чайковського почали вивчати курс про музику української діаспори

Магістри академії Чайковського почали вивчати курс про музику української діаспори

Ексклюзив
Укрінформ
Студентам-магістрам Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського почали викладати навчальний курс "Музика української діаспори".

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу повідомила доктор мистецтвознавства, проректор з наукової роботи в НМАУ ім. П.І.Чайковського Олена Берегова.

"Це новий курс, він фактично розроблений і продовжує розроблятися. Взагалі він вже давно читається, але не був окремим курсом. Це був такий об’єднаний курс з музики ХХ сторіччя країн Східної Європи і української діаспори. З цього навчального року ми читаємо його нашим студентам-магістрам", - сказала Берегова.

За її словами, цей курс розрахований на один семестр – по одній парі на тиждень. Вкінці семестру студенти складатимуть залік.

О.Берегова зазначила, що фактично в основу нового курсу лягла докторська дисертація музикознавця з Івано-Франківська Ганни Карась щодо проблем української діаспори в аспекті музичної творчості її представників.

"Праця з понад тисячу сторінок з проілюстрованою монографією, яка є фактичною енциклопедією. Там зібрані імена музичних митців з архівів Європи, Америки, Канади", - зазначила вона.

Крім цього, сама проректор академії  зараз працює над власним підручником про "всіх найвидатніших композиторів, які з різних причин залишили Україну впродовж ХІХ-ХХ сторіч". Пізніше він також увійде до програми курсу про музику української діаспори.

Водночас О.Берегова назвала видатних діаспорян у сфері музики, про яких зараз викладають студентам.

"З першої хвилі еміграції українців залишилось мало документальних джерел та інформації. Ми тільки побіжно згадуємо, хто це був. Більше матеріалів є про представників другої хвилі еміграції, наприклад, Олександр Кошиць - один з найвідоміших. Це хоровий диригент, який починав свою творчу діяльність в Києві, та навіть викладав у нашій консерваторії (зараз академія – ред.). Також Федір Якименко, концерт його творів були нещодавно віднайдені в архівних джерелах Франції і Канади. Це те, що у нас є в нотному матеріалі, ми навіть можемо проілюструвати їхні твори", - додала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-