В архіві США виявили малюнок, присвячений відомому українцю

В архіві США виявили малюнок, присвячений відомому українцю

Фото
Укрінформ
В Архіві наукового товариства ім.Т.Шевченка у США знайдено малюнок 1923 року, який присвячений знаменитому балетмейстеру з Черкащини, учаснику Української революції 100-річної давнини Василю Авраменку. 

Ілюстрацію виявив В’ячеслав Бугайов – автор ідеї, продюсер і сценарист нещодавно віддрукованого в Києві українського фантастичного коміксу в жанрі альтернативної історії “ВОЛЯ:The WILL”, події в якому розгортаються на фоні розквіту Української Держави 1918 року, пише “Козацький край“.

"На малюнку невідомого художника – одягнений у синьо-жовте козак рубає шаблею змія, розмальованого під російський триколор. Під малюнком – підпис від руки: "Авраменко в ролі Гонти відрубує голови гадові, що лізе на Україну", - йдеться у повідомленні. 

Відомий майстер сучасної військово-історичної ілюстрації, художник Богдан Піргач зазначив: "Очевидно, (на малюнку) Авраменко Василь Кирилович, який народився 22 березня 1895 року у Стеблеві Корсунь-Шевченківського району сучасної Черкащини, а помер 6 травня 1981 року у Нью-Йорку – знаменитий український балетмейстер, хореограф, актор, кінорежисер і педагог".

Водночас інші фахівці підтверджують: "Василь Авраменко –  на еміграції у США з таким прізвищем – дійсно єдина знаменитість, чию творчість  можна було прирівняти до нещадного удару по ворогу на культурно-просвітницькому фронті. До того ж, малюваний козак, який рубає гада, пританцьовує з шаблею як в українському гопаку, і обличчям дійсно схожий на Василя Авраменка".

Фото: Козацький край

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-