У Канаді знімають фільм про злочин НКВС, вчинений проти українців, поляків і росіян у Вінниці

У Канаді знімають фільм про злочин НКВС, вчинений проти українців, поляків і росіян у Вінниці

Укрінформ
У Монреалі створюють документально-художній фільм "Батькові", оснований на реальній історії злочину НКВС в кінці 30-х років проти українців, поляків та росіян, які проживали у Вінниці. 

Проект реалізується завдяки коштам МЗС Польщі, призначеним на співпрацю з польською діаспорою та поляками за кордоном, пише "Моя Вінниця".

"Знімальна група у більшості складається з молодих поляків, проживаючих в Канаді та США – професіоналів та аматорів – які з ентузіазмом прийняли пропозицію працювати в малобюджетному фільмі, що розповідає про один з найдраматичніших періодів історії польського народу в ХХ ст.", - ідеться у повідомленні.

Зйомки фільму проводились в липні та серпні в Монреалі та Равдоні.

"Батькові" - це режисерський дебют польки Діани Скаї, уродженки Вірменії, а сьогодні мешканки Канади, яку з Вінницею поєднує трагічна історія її родини. Співрежисером картини є Ліліана Коморовська, відома, зокрема, за ролі в фільмах Анджея Вайди, Кшиштофа Зануссі і популярних польських серіалів, а також з реалізації призера міжнародних кінофестивалів фільму «Красиві і чудовисько», який розповідає історії жінок страждаючих від раку молочної залози.

Сценарій фільму оснований на однойменній поемі Аліни Бандровської, тітки Діани Скаї. Його створено на полотні історії її батька Адама Бандровського, який був вчителем Вінницького сільськогосподарського технікуму.  Взимку 1938 року його арештували НКВС. Він розділив долю з більш як 13 тис. жертв злочину проти вінницьких поляків, українців і росіян, вчиненого радянською владою під приводом боротьби з ворогами комуністичного ладу і шпигунством на користь Польщі. Адам був тортурований та вбитий пострілом в потилицю рівно 76 років тому, 22 вересня 1938 року, а його тіло таємно поховали у братській могилі у вінницькому парку. 

Зазначається, що знімальна група й надалі збирає кошти необхідні для закінчення і просування проекту. Інформацію про можливість підтримки цього незвичайного проекту можна отримати за електронною адресою: ojcufilm@gmail.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-