У столиці ОАЕ відбувся майстер-клас з вишивки

У столиці ОАЕ відбувся майстер-клас з вишивки

Фото
Укрінформ
Понад 30 учасниць з України й інших країн світу відвідали майстер-клас з української вишивки в Абу-Дабі, організований Українською жіночої ініціативи в ОАЕ (УЖІ) з нагоди Всесвітнього дня вишиванки.

Як передає Укрінформ, про це повідомило україномовне видання в ОАЕ «Емірати сьогодні».

Учасниць заходу гостинно приймала кав’ярня Ladurée та її менеджерка Оксана Щербак. На майстер-клас також завітала представниця посольства України в ОАЕ Наталія Корольова.

“Присутні мали змогу зануритися в яскравий світ українських кольорів і вишиваних символів, а також дізнатися більше про історію та значення вишиванки для українців. Адже українська вишита сорочка пройшла крізь століття, пережила непрості часи, проте збереглася й не втратила своєї актуальності та значення. І сьогодні вона продовжує бути одним із яскравих символів української культури, частиною самоідентифікації, оберегом, символом єднання нації та поколінь, боротьби за свободу і збереження наших традицій на своїй землі. Гості заходу також побачили стародавні вишивки на одязі й рушниках з різних регіонів України, які зібрані у етнографічному альбомі «Нетлінні. Українські державні символи у народній вишивці та ткацтві» від засновниці Дня вишиванки Лесі Воронюк та дослідника українського народного вбрання, кандидата історичних наук Володимира Щибрі», – йдеться в матеріалі.

Під час майстер-класу учасниці мали змогу обрати візерунок за складністю та закладеним у ньому сенсом. Червоно-чорними хрестиками гості майстерки вишивали і власні імена, і побажання миру, перемоги, любові, свободи, закодовані в індивідуально створених візерунках. А допомагали їм у роботі координаторка Української жіночої ініціативи в ОАЕ Маріана Євсюкова, майстрині Юлія Левицька, Марина Федяніна під керівництвом головної майстрині УЖІ Лесі Коркішко.

Як зауважила Маріана Євсюкова, підтримка та поширення української культури є одним з головних напрямків діяльності УЖІ. «Традиційно відзначаємо Всесвітній день вишиванки в Абу-Дабі майстер-класами задля збереження та передачі нашої тисячолітньої традиції вишивання, адже не всі мали змогу навчитися цього мистецтва в мами чи бабусі. Заради відчуття єдності й віри в нашу перемогу! І з метою поширення української культури серед іноземців: так вони відчувають та розуміють нас краще», – зазначила співзасновниця та координаторка УЖІ.

Під час прямого включення на каналі Суспільне.Новини Маріана Євсюкова розповіла детальніше про майстер-клас, його мету, про рівень зацікавленості іноземців українською культурою.

Підтвердженням значного інтересу до наших традицій, як серед іноземних громадян, так і серед українців, є відгуки учасниць майстерки.

Зокрема, Олена Коростильова з Харкова зауважила: «Майстер-класи від УЖІ – це краса в деталях, естетичне задоволення, концентрат рідного та прекрасного. Святкування Дня вишиванки з голкою і ниткою в руках, у жіночому колі, з вишиванням таких дуже потрібних символів, як «перемога», «свобода», «віра», – я б назвала це колективною медитацією, яка надихає і заспокоює одночасно».

Інша учасниця майстерки, Галина з Одеси, подякувала організаторкам заходу за можливість доторкнутися до вишивання як однієї з українських традицій.

«Коли ти перебуваєш у зовсім іншому культурному середовищі, те, що є для тебе рідним, стає ціннішим. Завдяки УЖІ я відкрила чимало цікавого про українські традиції, про які, на свій сором, не все знала, коли жила в Україні. Дівчата-організаторки майстер-класів дуже заряджають своїм прагненням розповісти світу більше про українську культуру і нас надихають це робити», – поділилася Галина.

Наталія Спицка з Дніпра відзначила, що завдяки цьому майстер-класу мала змогу повністю зануритися в українську культуру.

«Дуже вдячна УЖІ за незабутні враження та змогу доторкнутися до свого коріння та поринути в історію вишиванки!», – сказала вона.

Видання зауважує, що особливо символічним у майстерці була участь кількох мам разом із доньками, зокрема, Наджви та Нур Лін з Лівану.

«Цей захід був чудовою подією, яка дозволила нам по-справжньому відкрити для себе українську культуру, відчути й оцінити її. Індивідуальні візерунки для вишивки були прекрасним і дуже зворушливим штрихом. Навчитися вишивати хрестиком не надто складно, проте у нас були деякі помилки в процесі, та поруч завжди був хтось, хто міг допомогти нам швидко виправити помилку. Вишивка, яку ми зробили, стала чудовою пам’ятною річчю, а цей досвід справив на нас велике враження! Ми здобули нові навички й відкрили нову пристрасть!», – зазначила Наджва.

 Вона також була учасницею попереднього майстер-класу від УЖІ, проведеного напередодні Великодня й присвяченого писанкарству.

Своєю чергою, головна майстриня УЖІ Леся Коркішко висловила готовність з радістю ділитися своїми знаннями про українські традиції, народне мистецтво, зокрема, й про вишивку, та вчити вишивання.

«Вишивати мене навчила бабуся у віці 5-6 років. Мої перші хрестики були виконані на залишках мішковини вишневими нитками, що залишалися у бабусі під час вишивання килима. Пізніше я вишивала з мамою серветки, згодом – вишиванки для моїх батьків. Тепер вже я навчаю вишивати своїх донечок, а також ділюсь своїми навичками на майстер-класах для українців та іноземців. Мені дуже важливо, щоб цей вид українського народного декоративного мистецтва поширювався світом, особливо в такий важкий для нас час», – зауважила Леся Коркішко.

Вона вважає чудовим те, що цьогорічний День вишиванки в ОАЕ був відзначений навчанням вишивці.

«На нашому майстер-класі було багато учасників, які вишили свої перші хрестики, але з року в рік все більше гостей опановують навички вишивання. Цього разу ми вишивали обереги як для себе особисто, так і для України. Такі зустрічі завжди сповнені позитиву, тепла, віри в нашу перемогу і бажання творити прекрасне», – зазначила майстриня.

Нагадаємо, Українська жіноча ініціатива в ОАЕ провела в Абу-Дабі напередодні Великодня два майстер-класи з писанкарства: для українців та іноземців.

Фото: Інна Іващенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-