Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«Run for peace Ukraine»: Забіг гідності у серці Парижа

«Run for peace Ukraine»: Забіг гідності у серці Парижа

Укрінформ
Маршрут забігу в ім'я миру в Україні пройшов у французькій столиці від площі Свободи до набережної Сени і до Ейфелевої вежі

Паризькими вуличками від площі Свободи до набережної Сени, викладеної кам'яною бруківкою кілька сотень років тому, й до Ейфелевої вежі. Таким був маршрут у французькій столиці забігу в ім'я миру в Україні, що стартував із Києва ще 21 березня.

На площі Свободи біля столичної мерії під мрячним дощем групу українських бігунів, які до цього вже подолали понад 6 тис. км через 11 країн Європи, прийшли привітати як їхні співвітчизники, так і французи. Частина з них приєдналися до українських учасників забігу.

«Загалом зареєструвалося 50 бажаючих, які разом із київською командою вирішили взяти участь у «Run for peace Ukraine, - поділилася з кореспондентом Укрінформу французький співорганізатор акції Юлія Лев. - Нам удалося заручитися підтримкою мерії Парижа та особисто мера пані Анн Ідальго».

Французький співорганізатор акції Юлія Лев та представник французької компанії-організатора марафонів Тома Дідьє.

Готували захід із березня. Посольство України у Франції зверталося до мера Парижа з офіційним листом. Хоча зазвичай подібні заявки приймаються на розгляд за півроку, а то й більше, але у випадку України місцеві чиновники пішли назустріч. «Мерія підтримала ініціативу українців, надавши офіційний дозвіл на проведення забігу, згодом позицію міської влади підтримала і префектура Парижа», - розповіла директор Українського культурно-інформаційного центру в Парижі Наталя Кочубей.

Французький співорганізатор акції Юлія Лев та директор Українського культурно-інформаційного центру в Парижі Наталя Кочубей.

До акції приєдналася французька компанія-організатор марафонів на чолі з Тома Дідьє. «Це грандіозний і красивий крос гідності та єднання в ім'я України, в ім'я Європи, в ім'я миру», - переконаний Дідьє.

Мерія Парижа та французькі учасники «Run for peace Ukraine».

У спортивному одязі з українською символікою вийшла на пробіг активістка громадського об'єднання «Євромайдан. Франція», француженка українського походження Анна Перегінець. «Для мене особисто дуже важливо взяти участь у цьому забігу підтримки цінностей і миру в Україні, крім того я також виступаю на захист петиції «Justice for Ukraine's protesters» ("Правосуддя для українських учасників протестів" - ред.), - розповіла вона. Як нагадала Анна, громадянська акція з проведення незалежного міжнародного розслідування злочинів на Майдані у 2014 році, триває вже понад рік.

 Учасниця забігу, активістка громадського об'єднання «Євромайдан. Франція» француженка українського походження Анна Перегінець.

Українка Василина Сомок, яка нині проживає у Парижі, відвідала акцію разом із друзями. «Моя особиста участь - це бажання підтримати Україну, підтримати мир в усьому світі», - зазначила дівчина.

 Учасниця забігу миру киянка Ксенія Джуган.

Французький регбіст Паскаль Ферт прийшов підтримати свою дружину-українку. «Париж - це міжнародне і відкрите місто, його мешканці обожнюють спорт, ось і я як колишній спортсмен вирішив підтримати українців і цю символічну акцію за демократію і мир», - сказав він у бесіді з кореспондентом Укрінформу.

Українські та французькі учасники забігу об'єдналися.

У групі підтримки українських бігунів у Парижі були й ті, хто спеціально приїхав з України. Киянка Анна Жоріна разом із дітьми прилетіла напередодні, щоб підбадьорити чоловіка Романа, який бере участь у забігу від початку. Вона розповіла, що після Франції маршрут пробігу пролягатиме через Люксембург, Німеччину, Польщу. Лише після група з 12 українських бігунів повернеться до України.

Киянка Анна Жоріна разом з дітьми приїхали з Києва у Париж підтримати свого чоловіка та тата Романа, який бере участь у забігу.

Учасник забігу Роман Жорін зустрівся з донькою Тасею в Парижі на 36-й день марафону.

Учасники української команди у спортивному одязі національних кольорів з українськими прапорами та прапором з назвою акції поділилися враженнями. «Позаду Польща, Чехія, Австрія, Німеччина, Андорра, Іспанія, Португалія та інші», - говорить Ксенія Джуган. - Ми біжимо нон-стоп, 1 годину 15 хвилин і змінюємо один одного. Такий час обрано, щоб бігти упродовж доби. Сьогодні 36-й день нашої подорожі". Дівчина порівнює забіг миру зі спринтерською дистанцією саме через швидкість та марафоном через витривалість. «Це не бігова подорож, не флеш-моб і не «Iron Man» («Залізна людина»), - додала вона.

«Run for peace Ukraine» в Парижі.

«Ми мали потужну підтримку в усіх країнах. Зокрема, в Іспанії три доби тому говорили про Україну з діаспорою, у Мюнхені українська громада частувала нас борщем», - згадує Ксенія. За її словами, у Польщі українську команду бігунів супроводжувала і вдень, і вночі поліція на всій дистанції маршруту забігу від кордону до кордону. А ось у Португалії акцію підтримали велопробігом миру.

Фініш біля Ейфелевої вежі.

Про особисту мету участі у забігу миру Ксенія говорить поетично: «Силою волі та характеру я намагаюся довести, що можна бути сильнішим, можливо об'єднатися і зробити те, чого варта моя країна, країна освітлена сонцем, не скорена ворогами. Ми маємо неймовірні простори, шалений резерв, потенціал, бажання, тому маємо діяти об'єднавшись».

Учасники «Run for peace Ukraine» в Парижі біля Ейфелевої вежі.

Її слова цілком у дусі акції. Адже організатори обрали біг свідомо - він є як проявом волі, характеру, так і ефективним способом привернути увагу європейців до України.

Роман Сущенко, Париж.

Фото автора.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-