В Анкарі відзначили день культури українських гагаузів

В Анкарі відзначили день культури українських гагаузів

Фото
Укрінформ
У столиці Туреччини вперше відзначили День культури гагаузів України.

У межах заходу діяла виставка робіт художників гагаузької спільноти Туреччини та України, була проведена панель про культуру українських гагаузів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми пишаємося тим, що Україна є Батьківщиною для гагаузів, кримських татар, турок-месхетинців та представників інших тюркських народів. І всі ці народи доповнюють мозаїку української спільноти, і всі ці народи доповнюють нашу боротьбу за незалежність. Ми горді тим, що гагаузи воюють серед героїв, які захищають Україну від російської агресії… Ми також повинні пам’ятати, що частина представників гагаузького народу перебуває зараз в окупації на територіях, окупованих РФ. Це підтверджує те, що ми повинні бути сильними разом, доповнювати один одного і допомагати у звільненні України», - сказав посол України в Туреччині Василь Боднар.

Дні культури гагаузів України в Анкарі / Фото: Ольга Будник. Укрінформ

Дипломат наголосив, що заступник командувача морської піхоти Микола Палас став першим етнічним гагаузом, який удостоєний звання Героя України, а воїн 79-ї десантно-штурмової бригади з позивним «Гагауз» знищив 60 одиниць ворожої техніки.

У заході взяли участь колишній посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюлдере, посол Молдови в Туреччині Дмитро Кройтор, голова Союзу гагаузів України Василь Келіогло, керівник обʼєднання українських товариств гагаузів Юрій Дімчіоглу, президент Товариства дружби українців Селіл Шюмер, депутатка Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель та інші.

У межах зустрічі відбулася панель про культуру українських гагаузів.

«Проведення Дня культури гагаузів України на високому рівні відбувається вперше, і ми вдячні за організацію посольству України в Туреччині. Цей захід важливий не лише для гагаузів, а й для України. Бо ми хотіли показати не лише культуру і традиції гагаузів, а й наголосити на тому, що Україна продовжує боротьбу за свою свободу, адже свобода починається не лише з кордонів, свобода - це твоя нація, твоя мова. Ми раді, що Туреччина підтримує у цій боротьбі Україну, гагаузів України та гагаузів загалом», - сказала в коментарі Укрінформу відома українська науковиця і перекладачка гагаузького походження, професорка Тудора Арнаут.

Читайте також: У Києві відкриється виставка картин, що поєднують вірменську абетку та петриківський розпис

У межах панелі Арнаут представила видання про гагаузів та гагаузьку культуру, історію, мову, які доступні для ознайомлення в Туреччині. Захід закінчився святковим концертом.

День культури гагаузів України в Туреччині відбувся за сприяння та організації посольства України в Туреччині та Турецького агентства зі співробітництва та координації.

Як повідомляв Укрінформ, 4 травня в Анкарі відбудеться Великодній ярмарок, організований Українською спілкою в Анкарі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-