МКІП і ЮНЕСКО проведуть тренінги із захисту культурних цінностей під час війни

МКІП і ЮНЕСКО проведуть тренінги із захисту культурних цінностей під час війни

Укрінформ
Команди ЮНЕСКО та Міністерства культури та інформаційної політики обговорили підготовку тренінгів для військових і персоналу, задіяного до захисту культурних цінностей під час війни.

Про це повідомляє МКІП, передає Укрінформ.

Тренінги з підготовки військового персоналу з охорони культурних цінностей під час війни базуватимуться на нормах Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року та двох протоколах до неї (1954 та 1999 років), а також інших Конвенціях ЮНЕСКО, стороною яких є Україна.

До тренінгів залучать фахівців МКІП, Міністевтва внутрішніх справ, Міністерства юстиції та Міністерства оборони, Офісу генерального прокурора, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки України. Координуватиме цей напрямок МКІП.

“Для досягнення результату, маємо максимально залучити колег з різних відомств - Міністерства оборони, Офісу генпрокурора, Генштабу, щоб культурні цінності України були максимально захищені або врятовані у найбільш важкодоступних місцях чи прифронтових територіях”, - заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Секретаріат ЮНЕСКО визначає як найкращу практику систематичну теоретичну та практичну підготовку членів збройних сил та цивільних, задіяних у процесах збереження культурних. Тому навчання проведуть безпосередньо для військових, а також цивільного персоналу, призначеного для захисту культурних цінностей.

“Сподіваюсь, що таке навчання з цивільними та військовими дозволить створити дорожню карту із захисту українських цінностей, особливо в зонах бойових дій. Це не тільки розвиток навичок. Так ми зможемо побачити, що нам потрібно змінювати в існуючій системі, чи потрібна якась додаткова координація”, - підкреслила представниця ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

Під час тренінгів буде презентований переклад українською мовою Військового посібника ЮНЕСКО (Protection of cultural property: military manual).

Реалізація цього проєкту стала можливою завдяки рішенню ЮНЕСКО, яке було прийняте у відповідь на проханням МКІП провести тренінги для військових щодо дотримання норм міжнародного гуманітарного права та інструментів збереження культурних цінностей в умовах війни та детального пропрацювання принципів Гаазької конвенції 1954 року військовослужбовцями і персоналом, який задіяний у захисті культурних цінностей.

“Україна є стороною Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту та Першого протоколу про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту (прийнятий одночасно з Гаазькою конвенцією 1954 року). У 2020 році Україна приєдналась до Другого протоколу Конвенції згідно з Законом України від 30 квітня 2020 року № 585-IX)”, - нагадала завідувачка сектору з питань моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях Ліна Дорошенко.

Читайте також: Культура є одним з головних каналів донесення правди про російську війну - МКІП

Вона зауважила, що в умовах повномасштабного вторгнення РФ дуже важливо імплементувати положення конвенції, дотримуватися взятих зобов’язань та вживати всіх можливих заходів щодо збереження та захисту культурних цінностей, тож навчання для військових щодо охорони культурних цінностей в умовах збройного конфлікту є одним з ключових інструментів для досягнення цієї мети.

Як повідомляв Укрінформ, МКІП підписало меморандуми з науковими інституціями про спільну охорону культурної спадщини.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-