Київщина стане першим регіоном проєкту меморіалізації місць пам’яті

Київщина стане першим регіоном проєкту меморіалізації місць пам’яті

Укрінформ
У Київській області представили Концепцію пілотного проєкту меморіалізації пам’ятних місць, яка передбачає створення мапи місць вшанування пам’яті та героїзму українського народу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

Презентація відбулася на першому засіданні робочої групи, до якої увійшли Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Київська обласна державна адміністрація, Український інститут національної пам’яті, представники п’яти територіальних громад Київщини, ГО “Музей сучасного мистецтва”.

У Державному агентстві розвитку туризму зауважили, що метою концепції є створення мапи локацій Київщини, які стануть новими форпостами національної пам’яті. Місця на цій карті мають бути наповнені об’єднуючими важливими сенсами і достовірною інформацією та історією для жителів територіальних громад та відвідувачів місць пам’яті у області.

Читайте також: У Харкові назвали вулицю на честь Героя України Станіслава Партали

Як зазначила директор Департаменту культури і туризму Київської ОВА Анна Куценко, важливим фактором започаткування концепції є нова соціальна парадигма, сформована війною – місця вшанування пам’яті та героїзму українського народу, і сьогодні до громад, які пережили російське вторгнення і є звільненими, посилений інтерес як громадян України, так і іноземців.

“Київщина має особливе значення для загальноукраїнської та світової пам’яті російсько-української війни”, - наголосила вона.

Створення подібних маршрутів пам’яті потребує залучення широкого експертного кола та тривалих дискусій, оскільки тематика є чутливою й стосується великої кількості українців. В Україні з’являється дедалі більше місць, що потребують особливої уваги, і обов’язок держави – супровід та розвиток цього процесу, що стане одним із найважливіших соціокультурних явищ на довготривалий термін, ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон щодо забезпечення створення та експлуатації Національного військового меморіального кладовища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-