Україна і Німеччина розвиватимуть звʼязки між культурними закладами - Карандєєв

Україна і Німеччина розвиватимуть звʼязки між культурними закладами - Карандєєв

Укрінформ
Україна та Німеччина планують розвивати горизонтальні звʼязки між культурними закладами, що дозволить запозичити творчі й організаційні практики.

Як передає Укрінформ, про це повідомив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв після зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні Мартіном Єґером, інформує пресслужба МКІП.

«Ми зацікавлені у формуванні горизонтальних звʼязків між культурними установами України та Німеччини. Наприклад такими, як Ельбська та Одеська філармонії. Така формула співпраці дозволить запозичити творчі та організаційні практики. Разом з тим ми бачимо майбутнє за новою філософією післявоєнного відновлення культурних обʼєктів, які мають стати компонентами цілісної туристичної інфраструктури. Тут для нас цікавий досвід німецьких експертів», – зазначив очільник МКІП.

Також Карандєєв попросив розглянути питання виділення грантів для навчання та підготовки українських реставраторів, а також поширення української літератури в Німеччині та перекладів творів німецької літератури на українську мову.

«Присутність українських митців та продуктів в німецькому культурному просторі не можна недооцінити. Такі проєкти уже реалізуються. Нещодавно Львівський симфонічний оркестр представив концерт в Берлінській філармонії. Такий обмін є вигідним для обох культур, і ми закликаємо до подальшої співпраці», – поділився він.

Крім того, очільник МКІП наголосив на важливості створення безбарʼєрного доступу до закладів культури в Україні. Це пов’язано з тим, що у звʼязку з війною дуже багато чоловіків, жінок та дітей отримали інвалідність. Він звернувся за допомогою у проєктуванні таких закладів і технічній підтримці, адже Німеччина є передовою країною в цьому напрямку і має великий досвід.

Зазначається, що німецька сторона підтвердила свій намір продовжувати співпрацю з порушених під час розмови питань і висловила готовність визначити контактних осіб для їх вирішення.

«Німеччина проявляє значний інтерес до України. Питання літератури та перекладів літературних творів викликає неабиякий інтерес. Важливо, щоб українські студенти мали можливість читати філософські твори Канта та Гегеля не російською, а українською мовою, оскільки це є важливою частиною національної ідентичності», – відзначив Єґер.

Своєю чергою Карандєєв висловив подяку Німеччині за потужну співпрацю не лише у військовій сфері, але й у культурній. Зокрема з початку повномасштабного вторгнення Німеччина надала понад 250 тисяч тонн вантажів гуманітарної допомоги на потреби українських музеїв.

Читайте також: Карандєєв обговорив з німецькою колегою співпрацю щодо захисту культурної спадщини - МКІП

Як повідомляв Укрінформ, у Берлінській філармонії пройшов благодійний концерт Львівського національного симфонічного оркестру в рамках проєкту «Sound of Ukraine».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-