У Берліні пройшов благодійний концерт «Sound of Ukraine»

У Берліні пройшов благодійний концерт «Sound of Ukraine»

Фото, відео
Укрінформ
У Берлінській філармонії 13 грудня пройшов благодійний концерт Львівського національного симфонічного оркестру в рамках проєкту «Sound of Ukraine».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На початку вистави до присутніх звернулась віцепрезидентка Бундестагу Катрін Ґерінґ-Екардт. Окрім музичної теми вона торкнулась і політики, висловивши сподівання, що «системи, про які всі зараз багато говорять – ракети Taurus – будуть передані Україні». Вона також підкреслила, що мир для України має бути справедливим, українців повинні жити у вільній, а не окупованій країні, а їх культура, яку наразі Путін бажає знищити, має жити та розвиватися.

«Ваша музика є посланням Володимиру Путіну: Україна переможе!», - підкреслила віцепрезидентка німецького парламенту.

Благодійний концерт «Sound of Ukraine» у Берліні / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Посол України в ФРН Олексій Макеєв запевнив, що українці все зроблять для того, щоби ми всі разом у 21 столітті могли зустрічати мирні Різдва. Наразі ж тихі ночі українцям забезпечують, у тому числі, німецькі САУ Gepard, системи Iris-T і Patriot. Макеєв заявив, що культура – найкраще послання, найкраща дипломатія. «Щедрик» Миколи Леонтовича у берлінській філармонії показує те, що традиції культурної дипломатії продовжується, адже понад 100 років, в 1920-му, ця мелодія, яка на той час ще тільки починала подорож світом, лунала там у виконанні хору Олександра Кошиця.

Про історію колядки можна було дізнатися на стендовій виставці, яку в фоє філармонії організувало представництво Українського інституту в Німеччині. Його керівниця Катерина Рітц-Ракул бачить своїм завданням доносити до німців різноманіття української культури, щоби про нашу державу думали не лише в контексті війни, яку веде зараз проти неї Росія, а як про прекрасну країну з багатою культурою та традиціями.

Про важливість показати Європі, світу українську культуру, її потенціал і таланти, особливо в такі важкі часи, в бесіді з Укрінформом говорив і диригент оркестру Теодор Кухар.

Виступ у Берліні, в одному з найпрестижніших залів Європи та світу він назвав дуже важливим моментом, а 2023 рік - одним з найважливіших сезонів оркестру.

Окрім музики глядачі також почули уривки зі збірки листівок українських жінок, зібраних Аурелією Брос у книзі «Листи жінок України вільному світу».

Проєкт «Sound of Ukraine», як розповіла агентству його авторка, заслужена артистка України, керівниця агенції «Open Music Project Ірина Френкель, стартував наприкінці 2022 року. Концерт у Берліні став «гранд-фіналом» сезону.

«Ми змогли зробити дуже потужний мистецький проєкт, який є яскравим прикладом культурної дипломатії», - зазначила Френкель.

Читайте також: Харківський оркестр гастролює Туреччиною - збирає кошти на допомогу ЗСУ

За її словами, «Щедрик», який пролунав в абсолютно новому аранжуванні, є інструментом культурної дипломатії вже понад 100 років. Наразі організатори та музиканти змогли через призму різдвяних свят показати біль українського народу, який виборює не лише свою незалежність, а й бореться за європейські цінності.

Концерт був благодійним, на підтримку українських митців, які залишилися в Україні. Зібрані гроші підуть на відновлення роботи Херсонського камерного оркестру та поновлення роботи Харківського національного музичного коледжу. Гроші збираються у рамках платформи «Save Ukrainian Culture», яка об’єднує понад 200 організацій.

«Sound of Ukraine» - це не лише мистецький проєкт, це проєкт, який об’єднує митців, політиків, бізнесменів, небайдужих людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-