Карандєєв обговорив з німецькою колегою співпрацю щодо захисту культурної спадщини - МКІП

Карандєєв обговорив з німецькою колегою співпрацю щодо захисту культурної спадщини - МКІП

Укрінформ
Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв обговорив з уповноваженою з питань культури та медіа уряду Німеччини Клаудією Рот подальшу співпрацю у збереженні культурної спадщини та у розвитку безбарʼєрних літературних проєктів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Сторони обговорили перспективи подальшої співпраці у збереженні культурної спадщини, літературних ініціатив для людей з порушенням зору, а також взаємодію між культурними закладами України та Німеччини.

Карандєєв висловив вдячність за підтримку та допомогу Німеччини у збереженні української культурної спадщини під час повномасштабної війни. Зокрема за технічну допомогу, таку як пакувальне обладнання та електрогенератори, які допомогли врятувати музейні цінності.

Він також повідомив про недавні руйнування бібліотек в Херсоні, зокрема Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки та Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара.

Остання з них не лише служила освітнім закладом, але й була методичним центром, що надавав доступ до літератури для людей з порушеннями зору, і мала обладнання для друкування книжок шрифтом Брайля.

“Ми вважаємо важливим для України сповідувати європейські цінності, які визначають рівень відношення до всіх громадян, включаючи людей з інвалідністю. Ми будемо вдячні німецькому міністерству за спільну програму, спрямовану на задоволення потреб українських людей з порушенням зору, через надання книг зі шрифтом Брайля та аудіокниги. Адже ми вже зараз орієнтуємося на післявоєнний період відновлення України, і для нас важливо запровадити нову філософію діяльності закладів культури”, – зазначив очільник МКІП.

Карандєєв висловив сподівання на співпрацю між німецькими та українськими закладами культури і запропонував ідею спільного розвитку сучасних туристичних центрів та інфраструктури навколо об’єктів культури, а також запропонував можливість патронату над певними українськими інституціями.

Читайте також: Україну обрали віцеголовою Комітету ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у разі збройного конфлікту

“Наприклад, Ельбська філармонія могла б укласти відповідний меморандум про співпрацю з філармонією в Україні. Таке співробітництво дозволило б розширити культурні горизонти наших закладів, а, головне, впровадити сучасні форми організації роботи”, – підкреслив Карандєєв.

Своєю чергою Клаудія Рот підтвердила наміри й далі підтримувати українську культуру, фокусуючись на літературній ініціативі для людей з порушенням зору. Вона також оголосила про початок співпраці з Одеською галереєю і відзначила активну участь українських кінематографістів на Берлінському кінофестивалі та у програмі Європейського фонду солідарності з українським кіно.

Підсумовуючи, Клаудія Рот поінформувала про майбутні ініціативи, зокрема конференцію Recovery Conference та можливість спільної культурної програми з містами.

Як повідомляв Укрінформ, внаслідок російської агресії в Україні зруйновано або пошкоджено 863 об’єкти культурної спадщини.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-