Україна у 2024 році приєднається відразу до семи різних комітетів та програм ЮНЕСКО

Україна у 2024 році приєднається відразу до семи різних комітетів та програм ЮНЕСКО

Укрінформ
Україна вже з наступного року буде напряму залучена відразу до семи різних комітетів та програм ЮНЕСКО.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар під час участі в консультативному семінарі ЮНЕСКО, організованому в рамках Третього циклу періодичного звітування для Європи та Північної Америки, передає Укрінформ із посиланням на МКІП.

“Метою заходу було обговорення актуальних проблем та викликів у розробці регіональних планів дій, які будуть представлені до 46-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини наступного року”, - ідеться у повідомленні.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся директор Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Лазаре Оссомо, а також представники постійних делегацій Німеччини та Ірландії.

Під час заходу експерти ЮНЕСКО представили свої презентації та напрацювання для покращення та актуалізації роботи по збереженню об’єктів всесвітньої спадщини.

Читайте також: ЮНЕСКО надало посилений захист ще п’ятьом об'єктам культурної спадщини України

Бондар долучилася до семінару з метою вдосконалення співпраці в рамках Конвенції про охорону всесвітньої спадщини на різних рівнях.

Під час свого виступу вона зосередила увагу на тому, що з наступного року Україна буде безпосередньо залучена відразу до семи різних комітетів та програм ЮНЕСКО, більшість з яких входить до сфери діяльності МКІП, що є значним прогресом.

Бондар зауважила, що “для України важлива активна позиція МКІП у фіксації злочинів РФ проти української культурної спадщини та передачі досвіду експертів у подоланні наслідків війни".

"Наші спеціалісти стають експертами та носіями унікального досвіду, який в нових світових реаліях стає все більш затребуваним, оскільки всі розуміють, що “правила” війни не завжди працюють”, – підкреслила заступниця міністра.

На зустрічі з директором Центру всесвітньої спадщини Оссомо вона наголосила на необхідності посилення взаємодії міжнародних експертів із українськими спеціалістами для поширення досвіду роботи з об’єктами культурної спадщини під час війни та адаптації до динаміки змін, спричинених війною.

Читайте також: Україна увійшла до комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

“Важливо також пам’ятати, що військові дії на території країн не відміняють наявності шкідливого впливу всіх інших факторів включаючи природні. Наприклад, під час підриву Каховського водосховища ми стикаємося ще і з наслідками війни разом із техногенною катастрофою”, - додала Бондар.

Заступниця міністра подякувала ЮНЕСКО за постійну співпрацю та допомогу у подоланні наслідків війни та розвитку потенціалу українських спеціалістів.

Як повідомляв Укрінформ, Україну вперше обрано на посаду віцеголови Комітету ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-