МКІП назвало неприйнятною участь росіянина у конкурсі Горовиця

МКІП назвало неприйнятною участь росіянина у конкурсі Горовиця

Укрінформ
У Міністерстві культури та інформаційної політики назвали неприйнятною ситуацію, що склалась у зв'язку з потраплянням російського піаніста у півфінал Міжнародного музичного конкурсу імені Горовиця.

Про це йдеться у заяві МКІП, оприлюдненій у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Маємо прояснити кричущу ситуацію, яка склалася з появою у півфіналі конкурсу росіянина. Авторські права на концепцію «Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця» належать благодійній організації. Протягом декількох років МКІП та КМДА щорічно підтримували проведення конкурсу в Києві. Цього року, як і минулого, МКІП не фінансує і не підтримує проведення конкурсу в Україні зі зрозумілих причин", - зазначають у МКІП.

Як наголошується, Всесвітня федерація міжнародних музичних конкурсів запропонувала торік підтримати конкурс Горовиця за умов неможливості його проведення в Україні. Йшлося про проведення і фінансування окремого конкурсу, який матиме таке ж ім'я, але в Женеві, і повністю за рахунок донорських коштів.

Читайте також: МКІП засуджує рішення Lionsgate випустити стрічку «Джон Вік 4» в російський прокат

У МКІП підкреслили, що не були долучені ні до процесу формування журі, ні до критеріїв відбору учасників, тому українська сторона не була поінформована, хто саме братиме участь у конкурсі.

Водночас у відомстві наголосили, що позиція Федерації щодо росії була чітко висловлена ще на початку повномасштабного вторгнення рф у 2022 року, коли вони виключили Конкурс імені Чайковського з Федерації інституційно.

Читайте також: УПЦ МП повернула Церкву Олександра Невського заповіднику «Хотинська фортеця»

"Але за принципами роботи Федерації надавати відмову за принципом громадянства, паспорта, індивідуальним фізичним особам вони не вважають за можливе. На превеликий жаль, бо сьогодні кожен представник російської культури є представником держави-агресора. Саме тому ситуація, що склалася з появою росіянина у півфіналі, для нас є неприйнятною, оскільки українці, які беруть участь у конкурсі, були поставлені в умови, коли вони мають виступати на одній сцені з представниками держави-агресора", - заявили у міністерстві.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у Міжнародному музичному конкурсі імені Горовиця бере участь піаніст з рф Станіслав Корчагін, який служив у російській армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-