МКІП ініціює законопроєкт щодо визнання культурної спадщини як елементу нацбезпеки

МКІП ініціює законопроєкт щодо визнання культурної спадщини як елементу нацбезпеки

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики ініціюватиме законопроєкт щодо визнання культурної спадщини як елементу національної безпеки.

Про це повідомив глава МКІП Олександр Ткаченко в ефірі марафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Нам потрібно підняти рівень ваги спадщини до рівня національної безпеки. росіяни воюють проти нашої ідентичності, і саме культурна спадщина представляє цю ідентичність. Тому ми будемо ініціювати закон, щоб спадщина була віднесена до поняття національної безпеки країни», - підкреслив Ткаченко.

Водночас він наолосив, що визнання вагомості української спадщини на політичному рівні стимулюватиме розвиток законодавства у сфері охорони культурних об’єктів, зокрема, після цього з’являться закони щодо штрафів для забудовників: наразі штрафи накладаються мінімальні, і їх можна оскаржити у суді.

Читайте також: Гендиректор Музею Майдану сказав, чому українська культура стала мішенню для рф

За словами Ткаченка, грамотне законодавство у цій сфері захистить історичні центри міст від хаотичної забудови і навіть врахує чинник забудовників.

«Ані у Празі, ані у Римі ви не знайдете в центрі міста якихось надзвичайних будівель, які у нас стирчать у Києві. Це стається тому, що місцеві забудовники розуміють: якщо старий будинок збережено та відреставровано, він коштуватиме набагато більше, аніж новітні багатоповерхівки», - зазначив він.

Очільник МКІП зауважив, що прикладами в охороні культурної спадщини можуть слугувати країни Європи. Зокрема, за його словами, в Італії існує спеціальний підрозділ карабінерів, який у разі потреби може арештувати незаконну забудову. Також у Польщі діють сучасні європейські закони щодо збереження культурної спадщини, додав Ткаченко.

Читайте також: Питання порятунку культурної спадщини складне, але дуже актуальне - Чуєва

Як повідомляв Укрінформ, Верховний суд ухвалив рішення, згідно з яким МКІП зможе надавати дозволи на будівельні роботи в історичних ареалах столиці, що покладе край хаотичній забудові міста. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-