В Україні презентували грантові програми для підприємців у сфері креативних індустрій

В Україні презентували грантові програми для підприємців у сфері креативних індустрій

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики спільно з USAID презентувало грантові програми для підприємців у сфері креативних індустрій

Про онлайн-захід з презентації програм «Безперервність та відновлення бізнесу» й «Підтримка участі бізнесу в торговельних заходах», що здійснюються в межах проєкту USAID «Конкурентоспроможна економіка України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні завдання не стільки прагнути надприбутків у грантоотримувачів, скільки підтримати їхню економічну активність: діяти не "вглиб", а радше «вшир», охоплюючи більшу кількість підприємців. Креативні індустрії на 90% складаються з ФОПів, 64% з яких закрилися за час війни», - сказала менеджер міжнародного форуму "Креативна Україна" Луїза Мороз.

Експерт повідомила, що згідно з дослідженням МКІП, проведеним на основі даних із податкової служби, у сфері креативних індустрій припинило діяльність 60% підприємств, а їхні задекларовані доходи впали на 41%. Зазначається, що найменше постраждала галузь IT - її прибутки скоротилися на третину, водночас в інших секторах, зокрема, рекламі, кіно, дизайні й архітектурі вони знизилися на 50% і більше.

Читайте також: Абсолютний рекорд: компанія з Дніпра здобула вже третю статуетку MTV Music Video Awards

Заявлені грантові програми, як підкреслила заступник керівника Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Тетяна Грищенко, спрямовані саме на підтримку конкурентоспроможності компаній і їхнє виживання на внутрішньому й зовнішньому ринках.

«Ми підтримуємо компанії, їхню сталість і розширення бізнесу, відновлення та релокацію, але не продукти самі по собі. У діяльності ми керуємося чіткими індикаторами успішності підприємств, зокрема, кількістю створення і збережених робочих місць, обсягами нових продажів, залучених інвестицій, новими відкритими ринками тощо», - сказала вона.

Менеджер з грантів USAID Тетяна Павленко поінформувала, що наразі для українських підприємців доступні два гранти, перший із яких спрямовано на безпосередню організацію релокації, відновлення виробництва та продажів, а другий - на участь у міжнародних торговельних заходах, зокрема, івентах і місіях та бізнес-конференціях.

Читайте також: МКІП оголосило низку конкурсів на розробку інформкампаній

Зазначається, що програма «Безперервність та відновлення бізнесу» доступна для компаній зі штатом до 250 працівників та річним грошовим оборотом до 50 млн євро. Усього надається 50 грантів, а сума кожного становить від 600 000 до 1 200 000 грн.

Павленко повідомила, що заявки на програму заповнюються українською мовою та подаються в два етапи. Спершу учасник на платформі Submittable має вказати загальну інформацію про компанію, включно з назвою та описом діяльності, а потім - надати відомості про масштаб і вплив діяльності підприємства, його управлінську спроможність, потенційні ринки тощо. Подаватися на грант можна до 24 липня 2023 року.

За інформацією фахівця, задля другої грантової програми заявки, заповнені англійською мовою, подаються в один етап. Наразі доступні два дедлайни – до 30 вересня та до 25 листопада 2022 року. Програма містить 20 грантів на суму від $20 000 до $70 000 кожний. Зазначається, що пріоритет надаватимуть концепціям, де ресурси заявника та гранту становитимуть пропорцію 30:70.

Водночас під час заходу заступник міністра культури Галина Григоренко подякувала міжнародним партнерам за економічну підтримку, підкресливши, що "креативні індустрії – це те, що презентує Україну назовні".

Читайте також: МКІП просуває створення в Європі фонду допомоги українській культурі

Зазначається, що гранти реалізуються в межах Програми Агентства з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України», спрямованим на підтримку малого та середнього бізнесу. Програма триватиме до жовтня 2023 року.

Організатори повідомляють, що низка українських підприємств уже отримала допомогу в бізнес-діяльності під час війни. Зокрема, бренд органічної косметики VESNA у межах гранту здійснив релокацію обладнання з Бучі, а також закупівлю нового устаткування для розширення бізнесу. Водночас переніс потужності з Києва до Чернівців виробник біокамінів Neverdark, що працює наразі переважно на закордонний ринок.

Фото: FRESHWALLPAPERS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-