Евакуація музеїв під час війни: МКІП готує зміни до законодавства

Евакуація музеїв під час війни: МКІП готує зміни до законодавства

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) ініціює вдосконалення чинного законодавства у частині здійснення евакуації культурних цінностей під час воєнного стану.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу відомства, про це розповів Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в інтерв’ю під час телемарафону.

«В Україні близько 2000 музеїв. Безпосередньо МКІП підпорядковані лише 26 музеїв та заповідників, тобто трохи більше 1%. Всі інші підпорядковані місцевим органам влади. Щоб здійснити евакуацію, потрібен не тільки наказ МКІП, а й взаємодія з місцевими органами влади та відсутність спротиву директорів музеїв, що ми часто бачили в регіонах, наближених до лінії фронту і не тільки», – зазначив посадовець.

За словами Ткаченка, щоб організувати виїзд, потрібно спакувати ці речі, крім наказу міністерства, потрібна співпраця з місцевими органами влади, транспортування тощо.

Читайте також: МКІП закликає долучатися до обговорення плану культурного відновлення України

Він зазначив, що зробити це за 3-4 дні фізично неможливо, тож міністерство вноситиме на уряд пропозиції щодо удосконалення проведення такого роду робіт, тому що всі закони, ухвалені до війни, не враховували тих обставин, в яких зараз доводиться діяти.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні зафіксували 450 епізодів воєнних злочинів проти об’єктів культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-