Американський письменник назвав 10 причин, чому перемога України важлива для світу

Американський письменник назвав 10 причин, чому перемога України важлива для світу

Укрінформ
Перемога України у війні з росією – це єдиний шлях досягнення миру, і тому вона важлива для всього світу.  

Про це заявив письменник та історик, професор Єльського університету, постійний член Інституту гуманітарних наук у Відні Тімоті Снайдер у спеціальному зверненні під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу фонду.

Снайдер назвав 10 причин, чому ця перемога важлива не лише для України, а й для світу.

«Перша причина, ключова: перемога України, на моє переконання, - це єдиний шлях досягнення миру… Перемога росії призведе до подальшої російської агресії. Капітуляція України означатиме продовження російських звірств на українській землі», - сказав Снайдер.

По-друге, він вважає, що перемога України важлива для безпеки регіону і єдиний спосіб захистити українців - це українська перемога. Водночас, за словами письменника, це дуже важливо і для народів країн Балтії, Польщі, Румунії, Молдови - аби російська агресія не досягла успіху.

Читайте також: Захід перейшов на новий рівень підтримки України після перемоги ЗСУ під Києвом - Енн Епплбаум

Третя причина, чому перемога України важлива, на його думку, стосується насамперед безпеки громадян. «Немає жодного іншого шляху захистити українських громадян, окрім як перемога України. Доки триває війна, українці в умовах російської окупації переживають депортацію та інші звірства, українці на неокупованій території потерпають від обстрілів та бомбардувань», - підкреслив Снайдер.

Четверта причина, сказав історик, стосується захисту демократії, оскільки саме демократія є нестерпною для путіна та його режиму.

«Водночас, на моє переконання, - і це п’ятий пункт - це важливо для демократій загалом. Якби росія виграла цю війну, це була б величезна перемога для усіх сил, що протистоять демократії, для усіх, хто хоче використовувати те чи інше насилля для повалення демократій», - зауважив Снайдер.

Читайте також: Немає жодної іншої альтернативи, окрім перемоги України - Яценюк

Шостим пунктом він назвав важливість перемоги України для захисту базового принципу:.всі нації рівні, а держави заслуговують на повагу. «Іншими словами, перемога України – ще один поштовх до постімперіалістичного світу", - переконаний письменник.

Сьома причина важливості перемоги України, за його словами, стосується пам’яті про Другу
світову війну. "Для путіна уроки Другої світової війни – це те, що треба більше війни. Для путіна уроки перемоги над фашизмом – це те, що треба більше фашизму», - наголосив Снайдер.

*Восьмим* пунктом важливості перемоги України він назвав позитивні наслідки для майбутнього самої росії, яка має стати нормальною цивілізованою країною.

Читайте також: рф використовує сербського письменника для фейків про «розпад України»

"Дев’яте. Україна повинна перемогти, адже, як ми знаємо, вона є величезним виробником продовольства для решти світу», - сказав історик.

Десятий пункт, підкреслив Снайдер, певним чином підсумовує всі попередні. "Перемога України допоможе не лише українцям, а й усім нам спрямувати свою увагу до майбутнього… Вважаю, дуже важливо, аби європейці та інші допомогли в тому, аби запропонувати українцям майбутнє після цієї війни – у сенсі членства в ЄС та потужної допомоги, яка дасть Україні змогу відбудуватися», - зазначив він.

Підсумовуючи Снайдер наголосив: «Якби українці не боролися, якби капітулювали, наше майбутнє, майбутнє демократій було б зараз дуже похмурим. Українці своєю боротьбою дають іншим демократіям час».

Фото: The Guardian

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-