У Києві презентували подкаст про видатних українських жінок - «Непам'ятники»

У Києві презентували подкаст про видатних українських жінок - «Непам'ятники»

Укрінформ
Сьогодні в Києві презентували проєкт «Непам’ятники» - подкаст про відомих та видатних українських жінок, створений за підтримки Українського культурного фонду.

Презентація відбулася на офіційній сторінці проєкту у Фейсбуці.

Подкаст «Непам’ятники» - це серія культурно-просвітницьких епізодів про відомих та видатних українських жінок, з акцентом на невідомі факти їхнього життя, які вплинули на їхнє становлення.

Читайте також: Як нідерландка знайшла фризькі переклади віршів Лесі Українки

Героїні подкасту - це 10 жінок минулого століття з різних галузей життя: Олена Пчілка, Софія Яблонська, Леся Українка, Марія Заньковецька, Ольга Франко, Ганна Барвінок, Ірина Вільде, Ольга Кобилянська, Наталена Королева, Олена Кисілевська. 10 жінок, 10 історій, 10 невідомих сторінок.

Ведучі подкасту – українська журналістка, теле-, радіоведуча Ілона Довгань і член правління Українського жіночого фонду Лариса Латипова.

Читайте також: Олена Худякова, фотограф Укрінформу, учасниця бойових дій

Інформацію для подкасту досліджує професор, культуролог Олена Івановська.

Як зазначається в пресрелізі, переданому Укрінформу ініціаторками проєкту, "подкаст допомагає подивитися по-новому на відомих українських жінок, відкриває невідомі до цього сторінки їхнього життя, показує нову роль і нове значення цих жінок для української історії та культури, а також допомагає змінювати уявлення про вітчизняних пані як активних, розумних, освічених, прогресивних жінок Європи.

Більшість знає цих українок поверхнево за сухими короткими повідомленнями в шкільних підручниках. Часто ці постаті «не чіпляли» аудиторію, про них подавали сухі біографічні довідки, а за цими жінками насправді стоїть ціла епоха, традиції, культура. Вони зробили Україну відомою в світі. Вони – особливі, з цікавими долями, особливими здобутками, відомі в світі, залишили слід в біографіях відомих чоловіків, дуже прогресивні та зробили певний внесок у розвиток України.

Хтось розвивав театр, хтось робив круті переклади, писав геніальні твори, хтось займався жіночим лідерством на рівні Європи, хтось ввійшов в історію світової літератури, культури, медицини, а хтось започаткував кулінарні книги, фіксував стародавні українські страви і поклав початок, як зараз би сказали, - гастроблогерству. І це 100-150 років тому… Мета проєкту - показати героїнь живими людьми – зі своїми болями та радощами, зневірою та сподіваннями на краще, здобутками та втратами".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-