У Жовківському замку відкрили нову експозицію - Ткаченко

У Жовківському замку відкрили нову експозицію - Ткаченко

Фото
Укрінформ
У Жовківскому замку Львівської області відкрито нову експозицію — 180 експонатів у 11 залах загальною площею 700 квадратних метрів.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Фейсбуці.

“Жовківський замок починає оживати. Тепер у ньому відкрито нову експозицію. 11-ть залів, загальною виставковою площею 700 м², представляють 180 експонатів із фондосховищ Львівської галереї мистецтв ім.Возницького”, - написав Ткаченко.

Він зазначив, що ці об’єкти багато років були у запасниках, а тепер їх зможуть побачити відвідувачі. Експозиція розкриває історико-краєзнавчі та культурно-мистецькі сторінки історії замку та міста Жовкви. В експозиції є колекція творів Шимона Чеховича та портретна галерея історичних особистостей, які були пов'язані з містом королівських родин.

“У цьому і сенс Великої Реставрації: відновлювати пам’ятки та підсилювати їх новим змістом. Унікальних експонатів у фондосховищах дуже багато. Просто відсутні потрібні приміщення, де виставляти. Але ми це змінюємо”, - пояснив міністр.

Читайте також: МКІП розробив стратегію підтримки українського кіно

Він додав, що наразі йдуть підготовчі заходи щодо реставраційних робіт. У 2021 очікується завершення протиаварійні та невідкладних консерваційних робіт кухонного корпусу замку. Наступного року, за прогнозом, має відбутися реставрація. Команда замку готуватиме на них проєктно-кошторисну документацію.

За словами урядовця, перспективи реалізації потужного туристичного потенціалу міста Жовква він обговорив із головою та депутатами Жовківської міської ради.

Як повідомляв Укрінформ, програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та допоможе перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один із основних ресурсів розвитку України, а також перетворити об’єкти на туристичні «магніти» і покращити умови для виховання майбутньої мистецької еліти.

Реалізацію та координацію програми «Велика реставрація» здійснює Міністерство культури та інформаційної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-