МКІП обіцяє археологам сприяння у пошуках історичних скарбів

МКІП обіцяє археологам сприяння у пошуках історичних скарбів

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики сприятиме Інституту археології у проведенні розкопок.

Про це сказав очільник міністерства Олександр Ткаченко під час відкриття виставки "Скіфське золото" в Національному музеї історії України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Інститут археології належить до Національної академії наук. Ми лише можемо виступати партнерами розкопок. Нами зараз підготовлено меморандум, де ми готові виступити замовниками деяких розкопок. Але меморандум більш широкий, - він, очевидно, після свят буде підписаний, - і в тому числі він дозволить і на тих об’єктах, які були згадані, розпочати роботи, де замовником буде Мінкульт для Інституту археології. Отож, що зможемо, зробимо”, - заявив Ткаченко.

Як зазначив скіфолог, голова “Польового комітету” Інституту археології НАН України Юрій Болтрик, торік був пограбований курган Юрицина Могила, що поруч із селом Скобелеве Миколаївської області, який вдвічі більший за курган Товста Могила, де Борис Мозолевський знайшов славетну Пектораль.

Читайте також: У Києві відкрилася виставка «Скіфське золото»

“Нам відкривається нова можливість щось подібне знайти, але, на жаль, ресурсу в нас для розкопок немає. Місяць тому я був на цьому кургані, і в порівнянні з осінню минулого року глибина котловану, який сягав 12 метрів, стала на 2 метри глибша. За нашими підрахунками, туди після потужних дощів 80 кубометрів грунту пішло під землю, замулило частину підземних споруд. Аби було належне фінансування, ми б і це здолали”, - сказав Болтрик.

Він додав, що за космічними знімками курган Юрицина Могила є “певною мега-структурою”, яка для нашої археології має гарні перспективи.

Також науковець зауважив, що археологи здавна завдячують своїми знахідками, розкопаними у курганах, спонсорам.

“І в Пекторалі, як не дивно, теж був свій спонсор, звали його Григорій Лукич Середа - директор гігантського комбінату, який досі добуває марганець біля міста Покров, він став добрий генієм Бориса Мозолевського. Археологи мали певних партнерів. Зараз такого партнера нам не вистачає”, - наголосив Болтрик.

Читайте також: На розкопках скіфського кургану знайшли вівтар для жертвоприношень

Своєю чергою багаторічний керівник Запорізької археологічної експедиції Інституту археології НАН України Віталій Отрощенко (знахідки якого представлені на виставці “Скіфське золото”) додав, що зараз необхідні зусилля з боку держави і меценатів з метою продовжити  великі археологічні відкриття на теренах України.

“Скарби України, я знаю, ще далеко не вичерпані... Наше завдання - не втратити їх і залишити у вічний спадок Україні”, - підкреслив Отрощенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-