У Києві відкрили резонансну виставку «Пектораль. Знахідка століття»

У Києві відкрили резонансну виставку «Пектораль. Знахідка століття»

Фото
Укрінформ
Виставку «Пектораль. Знахідка століття», приурочену до 50-річчя віднайдення унікальної пам’ятки скіфо-античного мистецтва – Золотої пекторалі, відкрили у Музеї історичних коштовностей України, філії Національного музею історії України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, учасники відкриття нагадали, що 50 років тому, у 1971 році, експедиція Інституту археології під керівництвом Бориса Мозолевського досліджувала курган Товста Могила поблизу м. Орджонікідзе, нині м. Покров, що на Дніпропетровщині. Саме тут 21 червня була знайдена прикраса, яка згодом стала найвідомішою археологічною знахідкою України – золота пектораль.

«Дуже важко, мабуть, неможливо, порівнювати різні світові раритети, які є у кожній країні. Але мені здається, що немає унікальнішої речі для України, ніж пектораль. На сьогодні немає нічого кращого. І не випадковим є те, що саме пектораль є складовим елементом багатьох відомих брендів в Україні, зокрема нашого партнера – Інституту археології», - підкреслив на відкритті генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Він зазначив, що до цієї дати готувалися рік, і сьогоднішній івент складається з двох частин – виставки і книжки «Симфонія пекторалі», що вийшла у видавництві «Мистецтво», в якій можна побачити всі маленькі деталі скіфського світу і переконатися, яке чудо зберігається в Україні.

Виставка «Пектораль. Знахідка століття» у Києві / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Андрощук додав, що виставка є результатом роботи великої команди, зокрема, багато реставраційної роботи було зроблено для того, щоб вона відбулася.

Своєю чергою заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко зауважила, що зараз дуже складний час, і міністерство не завжди має можливість підтримати і реалізувати такий достойний проєкт .

«А я безумовно вважаю, що цей проєкт достойний і матиме великий успіх серед відвідувачів і науковців. І я дуже пишаюсь, що ми змогли допомогти», - підкреслила Фоменко.

Читайте також: 50 років тому знайшли скіфську золоту пектораль

Вона зазначила, що в коронавірусний період ми дуже знудьгувалися за культурними подіями, і після локдауну було дуже сумно заходити в театри, тому що зали не могли бути заповнені. А музеї, за статистикою, на жаль, найменш відвідувані на сьогодні заклади культури.

«Я певна, що завдяки людям, які підготували цю виставку, ми будемо популяризувати і промотувати музеї, як і освітні простори, як простори, де люди спілкуються. Музей працює, коли він живий, коли до нього ходять люди. Я дуже не хочу, щоб були традиції, які до сьогодні в деяких музейних закладах панують – що краще, щоб нікого не було і ніхто не заважав зберігати експонати. Це якраз не про цей музей і не про цей простір», - сказала заступниця міністра, всіх запросивши до виставки.

Про роботу над виставкою розповіла кураторка виставки, завідувачка відділу історії ювелірного мистецтва в Україні Музею історичних коштовностей, археолог, яка брала участь в експедиціях разом із Борисом Мозолевським, Любов Клочко.

Читайте також: В аеропорту «Київ» відкрили виставку до дня протидії торгівлі людьми

«Наша виставка - це найперше пам’ять про тих людей, які працювали в експедиції під керівництвом Бориса Мозолевського. І це намагання донести те життя, яке вже відійшло, бо археологи – це не тільки блиск золота. Ми побудували виставку так, щоб можна було зануритись у ту роботу, коли кожен день щось відбувалося. Мозолевський відмічав цей день - що знайшли, як поступово рухались до цієї сенсаційної знахідки», - розповіла Клочко.

Водночас відомий скіфолог, завідувач відділу раннього залізного віку Інституту археології НАН України Сергій Скорий нагадав, що пектораль знайшли 1971 року, а в 1979 році була видана чудова книга – монографія Мозолевського «Товста Могила», за якою він захистив кандидатську дисертацію.

«Не було у Бориса Миколайовича зразків, еталонів, за якими можна було писати цю книгу, і досвіду в нього ще не було, а матеріал Товстої Могили вимагав дуже серйозного підходу. Тому я вважаю, що це був науковий подвиг. І ця книга дотепер є основою для багатьох скіфологів», - підкреслив Скорий.

Читайте також: У Києві відкрили масштабну виставку сучасної української фотографії

Він також додав, що треба достойно увічнити пам’ять Бориса Мозолевського.

Як зазначалося, експонати на виставці розміщені за хронологією їх знайдення під час дослідження кургану, в якому була похована знатна скіфська сім'я. Можна побачити унікальні артефакти з кургану Товста Могила, які ніколи раніше не представляли широкій аудиторії. Це предмети кочового побуту, зброя, посуд, оздоби спорядження коней, коштовні прикраси скіфського вбрання. Центральний експонат виставки - оригінал пекторалі.

Організатори виставки - Міністерство культури та інформаційної політики, Інститут археології НАН України; Музей історичних коштовностей України (філія Національного музею історії України).

Виставка для відвідувачів відкривається 31 липня і працюватиме до 31 жовтня.

Адреса: вул. Лаврська, 9, корп. 12, Музей історичних коштовностей України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-