МКІП презентує покажчик «30 років Незалежності України: наукове осмислення»

МКІП презентує покажчик «30 років Незалежності України: наукове осмислення»

Укрінформ
У Національній історичній бібліотеці України до ювілейної річниці проголошення Незалежності України буде презентовано покажчик «30 років Незалежності України: наукове осмислення», де здійснено спробу концептуального аналізу історії творення української держави.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці інформує пресслужба Міністерства культури і інформаційної політики.

“22 липня 2021 року заступник Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк відвідала Національну історичну бібліотеку України – єдину в державі спеціалізовану бібліотеку з питань історії, спеціальних історичних дисциплін та історичного краєзнавства. Цього року, до ювілейної річниці проголошення Незалежності України буде презентовано покажчик «30 років Незалежності України: наукове осмислення», де здійснено спробу концептуального аналізу історії творення української держави”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: МКІП спільно з громадськими організаціями захищатимуть об'єкти культурної спадщини

Зазначається, що ця бібліотека сфери МКІП була утворена у 1939 році на базі бібліотеки митрополита Флавіана (Городецького) та Музею України (збірка П. Потоцького). Згодом фонд бібліотеки було поповнено виданнями друкарень Києво-Печерської, Почаївської лавр та Львівського братства (але, як уточнюється, багато з них втрачено у роки Другої світової війни).

Як інформують у міністерстві, у цій бібліотеці зібрана чи не найбільша колекція книжок (більше 700 000 одиниць 26 мовами народів світу), у тому числі цінних, рідкісних видань та стародруків.

“Найстаріша пам’ятка - рідкісний рукопис «Помяник» Києво-Печерської лаври, якому майже 500 років. Тут зберігаються оригінальні праці Мартіна Лютера німецькою мовою, серед яких рідкісні видання 17 ст. («Біблія», перекладена Мартіном Лютером німецькою мовою (1630 р.) та «Духовні твори. 1-2 тт.» (1661 р.). Чудове оформлення та високу якість друку мають багатотомні видання творів Шиллера, Гете, Гейне та інших майстрів художнього слова”, - зазначається у повідомленні.

Як зазначили у МКІП, окрасою рідкісного фонду НІБУ є колекція книг з автографами та дарчими написами видатних діячів науки, культури та мистецтва. “Саме у цій бібліотеці ви на власні очі можете побачити автографи Іоганна Ґерхарда, Михайла Грушевського, Миколи Гоголя та інших видатних осіб”, - уточнюється у повідомленні.

Серед іншого, у фонді рідкісних видань зберігаються документи зі штампом «Спец. фонд». “До таких фондів за часів СРСР регулярно та прискіпливо відбиралась так звана антирадянська література. Доступ до спецфондів був максимально обмежений. Серед цих видань – праці видатних українських істориків, археологів, мовознавців”, - поінформували у відомстві.

Як зазначається, фахівці бібліотеки проводять дослідження та готують наукові бібліографічні посібники та видання, зокрема, - бібліографічний покажчик «Історія України» є продуктом співпраці НІБУ з Інститутом історії України НАНУ. Уточнюється, що цей покажчик - унікальний енциклопедично-бібліографічний проєкт загальнонаціонального рівня, наразі підготовлено 52 випуски, і починаючи з 2011 року, з цими виданнями можна ознайомитись в електронному форматі.

“Якщо Вас захоплює історія або ви хотіли б знайти інформацію про своє місто/село, свою родину або певну історичну подію, то Вам точно варто відвідати цю бібліотеку! Дуже радимо відвідати бібліотеку офлайн та онлайн”, - йдеться у повідомленні. Як повідомлялося, у МКІП поінформували, що у Києві з 4 по 8 серпня пройде фестиваль короткометражних фільмів Kyiv International Short Film Festival (KISFF).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-