МКІП спільно з громадськими організаціями захищатимуть об'єкти культурної спадщини

МКІП спільно з громадськими організаціями захищатимуть об'єкти культурної спадщини

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики разом з громадськими організаціями, які опікуються питанням збереження мистецтва та архітектури другої половини ХХ ст, підписали спільний меморандум.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Телеграмі.

"Тарілка на Либідській, будівля «Квіти України», безліч фантастичних мозаїк по всій країні… Цей список можна продовжувати довго. Але для того, щоб зберегти їх, громадським організаціям доводиться пройти чимало. Сьогодні МКІП разом з ГО, які опікуються питанням збереження мистецтва та архітектури другої половини ХХ ст, підписали спільний меморандум", - повідомив Ткаченко.

Він зазначив, що меморандум є свідченням підтримки міністерства для ГО діяти на місцях, створювати робочі групи по регіонах і відслідковувати, ідентифікувати та, найголовніше, вносити в реєстри ось ті об’єкти культурної спадщини другої половини XX століття по всій Україні, які на сьогодні ніде не зафіксовані. За словами міністра, у старих реєстрах їх не було, бо вони не вважаються пам’ятками, а у нових їх немає, бо вони не подаються областями.

Читайте також: Київ має надати «Квітам України» статус пам’ятки та звернутися з цим до МКІП - Ткаченко

"Підписання меморандуму – не просто протокольна формальність. Команда МКІП також сприятиме ГО-підписантам, аби об’єднати зусилля і спільно захистити об’єкти, які найбільше страждають у контексті хаотичної забудови і «розвитку міст», яке далеко не є розвитком", - наголосив Ткаченко.

Він зауважив, що близько року команда міністерства працює над створенням цифрового реєстру нерухомих об'єктів культурної спадщини.

"Наразі ми на етапі наповнення пілотної частини даними. Це буде «живий» перелік об'єктів у вільному доступі. Переконаний, що він стане ефективним інструментом для обліку та захисту пам'яток, у тому числі і об’єктів культурної спадщини другої половини XX століття", - зазначив міністр.

Читайте також: МКІП закликає долучатися до національного артпроєкту Молодь inUA

Ткаченко додав, що меморандум було підписано з наступними ГО: Центр соціальних рішень, Інституція нестабільних думок, Запорізьке наукове товариство ім. Я. Новицького, Збережемо Полтаву, Спільне мистецтво, Новокаховське товариство охорони культурної спадщини, Фокус-Схід, Ю7 Урбан Студія, Урбан Ре-Паблік, Культурна спадщина Луганщини, Вінницьке історичне товариство, Мапа реновації, Імаго культури.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня 2021 року у Києві почали зносити будівлю "Квіти України", що розташована на вулиці Січових Стрільців.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що вважає за необхідне негайно зупинити роботи з демонтажу будівлі "Квіти України". 13 липня МКІП підготувало припис, який забороняє будь-які будівельні роботи на об’єкті "Квіти України". Наразі демонтаж будівлі припинено.

Навчально-методичний павільйон "Квіти України" – унікальна будівля в стилі модернізму архітектора Миколи Левчука. Проєкт отримав відзнаку Спілки архітекторів як одного з кращих архітектурних творів 1985 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-