Рада дозволила фінансувати з держбюджету реставрацію пам’яток

Рада дозволила фінансувати з держбюджету реставрацію пам’яток

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини.

Як передає кореспондент Укрінформу, за відповідний законопроєкт №5551-2 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік у другому читанні проголосувало 263 народних депутатів.

Згідно із пояснювальною запискою, проєктом закону пропонується передбачити у Законі України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” Міністерству культури та інформаційної політики нову бюджетну програму “Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам'яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності” з метою проведення реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності, і реалізовуватимуться в рамках програми “Велике будівництво”.

Читайте також: Документи на реставрацію церкви Чернівецького університету вже готові - Ткаченко

Законом України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” за бюджетною програмою “Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення” передбачені видатки розвитку в обсязі 2,3 млрд грн, у т.ч. загальний фонд - 600 млн грн, спеціальний фонд - 1,7 млрд гривень. Передбачення для місцевих бюджетів субвенції буде здійснюватися шляхом відкриття нової бюджетної програми Міністерству культури та інформаційної політики України у сумі 1 млрд грн за рахунок зменшення видатків розвитку по спеціальному фонду програми “Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення” на цю ж суму.

Очікується, що ухвалення документа забезпечить державну підтримку для збереження унікальних та таких, що перебувають під загрозою знищення, об’єктів культурної спадщини, які знаходяться у власності територіальних громад сіл, селищ, міст.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, коментуючи ухвалений закон, наголосив, що об’єкти, що мають історичну та культурну цінність, повинні розкривати свій потенціал.

Читайте також: Комітет ВР з питань гуманітарної політики підтримав стратегію з промоції читання - Ткаченко

«Це справжня перемога для команди МКІП... Об’єкти, що мають історичну та культурну цінність, повинні розкривати свій потенціал. Тож діємо, аби зберегти нашу культурну спадщину», -  написав Ткаченко у Телеграмі

Він додав, що дане рішення значно розширює географію проєкту, а «Велика реставрація» має охоплювати всю Україну.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні окремі депутати від фракцій "Голос" і "Європейська солідарність" заявляли, що до другого читання законопроєкту №5551-2 начебто подані чотири поправки, які нівелюють дію закону про державну мову. Голова фракції "Слуга народу" у ВР Давид Арахамія заявив, що законодавчі поправки, спрямовані на зміну Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" не матимуть підтримки у парламенті. Після цього заступниця голови фракції "СН" Євгенія Кравчук повідомила, що троє депутатів із "СН" Олександр Корнієнко, Орест Саламаха та Андрій Клочко, які є авторами поправок, відкликали їх. Водночас вона висловила сумніви щодо того, що подану поправку відкликав Максим Бужанський.

Читайте також: «Перезавантажити систему»: Ткаченко сказав, що потрібне для просування української мови

Комітет Верховної Ради з питань бюджету на засіданні у середу, 14 липня, відхилив останню «мовну» поправку авторства Бужанського до законопроєкту №5551-2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-