Презентували альбом-клавір першого українського камерного мюзиклу «Соломон та Суламіф»

Презентували альбом-клавір першого українського камерного мюзиклу «Соломон та Суламіф»

Фото
Укрінформ
У столиці презентували альбом-клавір першого українського камерного мюзиклу «Соломон та Суламіф: пісня пісень» авторства відомого композитора, джазового виконавця В’ячеслава Полянського.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це - дуже важливий проєкт для всіх нас. У кожному клавірі є Qr-код, за яким кожен охочий зможе прослухати аудіоверсію у виконанні наших музикантів та виконавців, а також отримати фонограму для постановки на трьох артистів: Соломона, Суламіф та Цариці. Це важливо для тих колективів, які обмежені в коштах або не мають інструменталістів. Ми хочемо дати можливість регіональним культурним закладам новий стимул та дієвий засіб для роботи і реалізації творчого потенціалу», - розповіла продюсерка Світлана Євдокименко.

Видавництво «Музична Україна» надрукувало 300 примірників за підтримки Українського культурного фонду. Альбоми-клавіри безкоштовно надійдуть у регіональні бібліотеки, музичні навчальні та творчі заклади.

У столиці презентували альбом-клавір першого українського камерного мюзиклу «Соломон та Суламіф: пісня пісень» / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

За словами композитора В’ячеслава Полянського, клавір із записами також стане в нагоді студентам у музучилищах, які зможуть опрацювати партитуру, а запис стане зразком для джазового виконання.

Читайте також: Кіно просто неба: стартував національний тур від «МХП–Громаді»

«Тож це чудова нагода вчитись і переймати манеру, практикуючись на сучасному творі. Більше того, вони можуть розписати нові партії для цілого оркестру або імпровізувати і створювати свою музику", - сказав він.

«У це музичне полотно я додав елементи джазу. На мою думку, це дуже підходить до озвучення філософських тем, які містить "Пісня пісень". Джаз оживляє фактуру фортепіано, разом із яким звучать флейта та саксофони. Такий склад інструментів не часто зустрічається. Це мій експеримент, і мені подобається, як все звучить у результаті. До речі, наші інструменти у цьому мюзиклі мов актори, вони стають частиною дії», - розповів композитор.

Читайте також: Музичний фестиваль «О-FEST» пройде у Бучі та в Національній опереті

Саксофоніст Сергій Цимбал переконаний, що навчати юних музикантів потрібно на якісних зразках.

«Нещодавно я був на прослуховуваннях інструменталістів до Національного академічного духового оркестру. Як не прикро, але більшість з тих, хто прийшли, не вміють грати джаз. А музиканти за сьогоднішніх вимог повинні вміти виконувати і академічну класику, і експериментальні музичні імпровізації. Зараз актуальний фьюжн - поєднання різних жанрів. У цьому сенсі наш композитор Вячеслав Полянський зробив майже неможливе: об'єднав класичний академічний формат, оперу та джаз. Так, Полянський впорався не гірше за Гершвіна», - наголосив він.

На думку режисерки проєкту Юлії Журавкової, невеликий склад виконавців, мобільні декорації - справжній вихід для творчих колективів працювати і в період карантинних обмежень.

Читайте також: На індустрійній секції кінофестивалю «Молодість» оголосили переможця Boat Meeting

«Пандемія у минулому сезоні закрила нас всіх по квартирах. Однак ми пішли від протилежного: вирішили не уникати обмежень, а скористатися ними. Тому і зробили перший український камерний мюзикл. У вокальному циклі про кохання царя Соломона я побачила сценічний потенціал. Мені здавалося, що цю історію, яку вже багато авторів по-різному вели в літературі, музиці, художньому мистецтві - можна показати в нових барвах. А за карантинних обмежень шукала можливість відтворити цю історію невеликими засобами та малим колективом, мінімальними сценічними можливостями. Тому у нас три вокалісти та троє музикантів», - сказала режисерка.

Вона додала, що дуже хоче, щоб історія новоствореного мюзиклу не завершилася на київській сцені, а змогла оселитися на майданчиках у різних містах та містечках.

Читайте також: Назвали переможців Національної музичної премії YUNA 2021

«Регіональні театри наразі потребують нових постановок, що не вимагатимуть значних витрат. У них немає стільки можливостей, як у столиці. Тому ми вважаємо, що жанр камерного мюзиклу - досить демократичний та буде доречним у будь-якому регіоні. І наш клавір із уже готовим аудіозаписом стане багатьом у нагоді», - переконана Журавкова

Прем’єра мюзиклу «Соломон та Суламіф: пісня пісень» відбудеться 15 серпня у стінах Київськох опери.

У мюзиклі задіяні: композитор, піаніст В’ячеслав Полянський, вокалісти Олександр Рудько (Соломон), Ірина Ушаньова-Рудько (Суламіф), Тетяна Єсипова (Цариця), саксофоніст Сергій Цимбал, флейтист Богдан Єремєєв.

Унікальний проєкт створено за підтримки партнерів: Український культурний фонд (програма "Культура плюс"), видавництво «Музична Україна».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-