Археологічну оперу «Чорнобильдорф» викладуть у відкритий доступ

Археологічну оперу «Чорнобильдорф» викладуть у відкритий доступ

Фото
Укрінформ
Доступ на вільний перегляд постановки археологічної опери Chornobyldorf, що стала «Проєктом року в секторі перформативного та сценічного мистецтва» за версією УКФ, відкриється 25 квітня від 01:23:47.

Про це Укрінформу повідомила PR- координатор проєкту Лідія Карпенко.

Рівно добу кожен охочий зможе побачити світ, створений композиторами Іллею Разумейком, Романом Григорівим та великою науково-артистичною командою.

У самій назві опери є відсилання до Чорнобиля. Постановка створювалася з людьми, що були і навіть досі пов'язані з цим краєм.

«35 років тому поет та один із головних героїв опери - Юрій Іздрик - опинився в Зоні (відчуження - ред.) у складі мобільної бригади. Він зводив саркофаг. Мій батько пів року працював у зоні ліквідатором», - розповідає композитор Ілля Разумейко.

Він додав, що провідником відео-археологічної експедиції в Чорнобиль та консультантом став прип'ятчанин Олександр Сирота, який вже багато років опікується охороною пам'яті Чорнобильської зони.

Читайте також: Говоримо з Юрієм Іздриком про археологічну оперу «Чорнобильдорф», карантин і поезію

«У світ чорнобильського фольклору нам допоміг зануритись відомий співак, нащадок чорнобильських переселенців Олексій Заєць. Разом із Сусанною Карпенко він став учасником відеоперформансів, які ми знімали у Чорнобилі. У сам фінал опери ми включили кадри із фільму-хроніки «Ранок Атомограду», який розповідає історію побудови міста майбутнього - Прип'яті. Так чи інакше, всі артисти «Чорнобильдорфа» - це постчорнобильська генерація, яка народилася та виховувалася у світі «після катастрофи», сказав Разумейко.

За словами композитора Романа Григоріва, «Чорнобильдорф» - це глобальна робота. Тут поєднано різні жанри: кіно, хореографію, перформанс, спів.

Археологічна опера «Чорнобильдорф» / Фото: Валерія Ландар, Анастасія Мантач, Артем Галкін

«Ця опера - кардинально відрізняється від тих, які ми створювали раніше. Це складний матеріал. Тут мало просто побачити. Потрібно думати, шукати в собі відголос та розшифровувати знаки, які ми тут заховали», - сказав він.

Археологічна опера Chornobyldorf – це візія (не)далекого майбутнього. Це варіант того, яким може бути життя після Апокаліпсису за умови втрати історичної пам'яті та культури, що для людини залишиться головним, яких ритуалів дотримуватиметься, які артефакти з минулого прилаштує до побуту та як шукатиме «свого».

Відеоверсію змонтовано з прем'єри опери, яка відбулася 31 жовтня 2020 року у стінах Мистецького арсеналу.

Читайте також: Що подивитися та почитати про Чорнобиль: УІНП радить 11 книг і фільмів

Над зйомками і зведенням матеріалу працювала команда betv. «У нас є зйомки з крана, з близької камери та двох загальних. Глядач потрапить в саму середину дії», - повідомив режисер Ян Голуб.

Доступ до вільного перегляду закриється о 01:23:47 26 квітня.

Оперу Chornobyldorf створено за підтримки House of Europe, Українського культурного фонду, Мистецького арсеналу, Австрійського культурного форуму в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-