"Кіборги" та "Чужа молитва": у Стамбулі вперше проходять Дні українського кіно

Фото
Укрінформ
У Стамбулі розпочалися Дні українського кіно. Тут вони проходять уперше.

У програмі масштабного кінематографічного проекту, який відбувається в Туреччині вперше, фільми: «Кіборги», «Чужа молитва», «Тіні забутих предків», «Фокстер і Макс», допрем’єрний показ фільму "Толока", короткометражні стрічки «Анна», «На своїй землі», «Домовина», «Серцеїдка», «Клоун». Відкрила кінопрограму унікальна стрічка «Тамілла», віднайдена в українських архівах, знята близько 100 років тому, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відкриття Днів українського кіно в Стамбулі / Фото: Ольга Буднік, Укрінформ

«Український кінематографічний проєкт такого масштабу не лише в Стамбулі, а й по всій Туреччині, відбувається в історії українсько-турецьких відносин вперше. Турецький глядач вже мав можливість познайомитися із сучасним українським кіно в рамках міжнародних кінофестивалів, які проходили в Туреччині. Як офіційний представник України, з гордістю можу сказати, що ці фільми завжди отримували нагороди», - наголосив у вступному слові генеральний консул України в Туреччині Олександр Гаман.

Читайте також: Пісня “Океану Ельзи” стала саундтреком до фільму “Чорний ворон”

Ініціативу проведення Днів українського кіно в Стамбулі активно підтримала турецька сторона - кінопокази відбуваються в самому «серці» міста – на проспекті Істікляль, в кінотеатрі Grand Pero Cinemo.

«Проведення такого кінофестивалю, перегляд фільмів дає можливість перенестися в ті країни та місця, де ми ніколи не були, познайомитися з іншими культурами. Сьогодні відкриваємо фестиваль українського кіно й маємо надію та впевненість, що наша дружба буде продовжуватися й ми будемо більше дізнаватися про наші країни», - сказав мер стамбульського муніципалітету Бейоглу, де проводяться Дні українського кіно, Хайдар Алі Йилдиз.

Читайте також: "Захар Беркут" зібрав у прокаті ще 320 тисяч

Перший день 4-денної кінопрограми відкрила унікальна чорно-біла німа стрічка «Тамілла», створена в Україні наприкінці 20-х років минулого сторіччя метром турецького кінематографа Мурсіном Ертугрулем, віднайдена в українських архівах на прохання Музею кіно в Стамбулі, Центру вивчення турецького кінематографа та театру.

У програмі перегляду першого дня – короткометражні фільми «Анна», «На своїй землі», «Домовина», «Серцеїдка», «Клоун», які представив генеральний продюсер проєкту "Дивись українське!" та голова правління Асоціації "Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!" Андрій Різоль.

«Ці п’ять короткометражних фільмів різножанрові, вони розповідають про те, що зараз хвилює українців. Вони стануть доповненням до кінематографічної палітри, розуміння того, що відбувається в українському кінематографі», - звернувся Різоль до глядачів.

Читайте також: Патріотична комедія “Наші котики” вийде в прокат 30 січня

Кореспондентові Укрінформу він розповів, що головний месседж, з яким українські митці приїхали представляти сучасне українське кіно до Стамбула, про те, що Україна – велика та цікава культурна і кінематографічна країна, та висловив надію, що Дні українського кіно відбуватимуться в Стамбулі на постійній основі та стануть традиційними.

У п’ятницю, 29 листопада, покажуть фільм «Кіборги», в суботу – «Чужа молитва», які представить український режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв.

Крім того, у суботу глядачі матимуть унікальну можливість відвідати допрем’єрний показ фільму «Толока», який буде представлений її режисером Михайлом Іллєнком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-