Десять

Десять "найЖАХливіших" книжок до Геловіну

Огляд
Укрінформ
Увімкніть світло. Перевірте, чи замкнено вхідні двері... і тільки тоді починайте читати нашу "моторошну" добірку книжок до Геловіну.

"Ніч у самотньому жовтні" Роджер Желязни

Фото: Viktoria Gnypa

Роман "Ніч у самотньому жовтні" Роджера Желязни неможливо просто читати: ним потрібно дихати. Кожна його сторінка пахне осінніми дощами й опалим листям, древньою магією і… не менш древніми страхами. Зрештою, це не звичайний роман, а радше жовтневий щоденник сторожового пса на ймення Нюх, який спільно зі своїм хазяїном Джеком (тим самим Різником), а також з іншими друзями й недругами та їхніми сумнозвісними господарями бере участь у Великій Грі, що відбувається місячної ночі на Геловін. І не дай боже в цій Грі програти, бо долі переможених не позаздриш.

"Птахи та інші оповідання" Дафна дю Мор’є

Фото: @ohlala_notes

Оповідання з цієї збірки — моторошні та водночас привабливі завдяки своїй оригінальності. На створення "Птахів" письменницю надихнула звичайна ситуація: авторка спостерігала за фермером, який працював на ниві. Над чоловіком кружляли чайки й жалібно квилили. Саме тоді в дю Мор’є з’явилася ідея оповідання, де голодні й небезпечні птахи розпочали смертельне полювання на людей. Містично-таємнича атмосфера, від якої холоне кров, де нерозривно поєднані вигадка, реальність, вишуканість слів та образів, — цим дихають історії дю Мор’є.

Читайте також: Ляк-переляк: добірка книжок, які вас нажахають

"Відьма" Томас Олде Хьовелт

Фото: @vasylisa_books

Ласкаво просимо до Блек-Спрінга! Це містечко у Гудзонській долині здається таким привітним і мальовничим. Але Відьма Чорної скелі — жінка з сімнадцятого століття із зашитими очима та ротом наганяє страх на його жителів. Ця моторошна постать гуляє вулицями, безперешкодно заходить у будинки, може ніч простояти біля вікна чи дитячого ліжечка. Всі знають: за жодних умов їй не можна відкривати очі, адже наслідки будуть просто жахливими.

"Король у Жовтому" Роберт Чемберс

Фото: @yourshelf.com.ua

Роберт Вільям Чемберс – американський письменник і художник, продовжувач традицій химерної і готичної літератури, започаткованих Едґаром По та Амброузом Бірсом. Попри те, що Роберт Чемберс ще за життя зажив слави успішного й талановитого письменника, в чиєму творчому доробку близько дев’яноста опублікованих книжок, найвідомішою його книжкою і понині залишається збірка оповідань “Король у жовтому”. Дослідник фантастичної літератури Еверет Блейлер називає книжку "найважливішою в американській традиції горору", Говард Філіпс Лавкрафт у своєму відомому есеї "Надприродний жах у літературі" захоплено відгукується про "Короля у Жовтому" і цим увічнює творчий спадок Чемберса у царині літератури жахів, а творці надзвичайно успішного серіалу “Справжній детектив”, який є своєрідним взірцем естетики американської південної готики, складають пошану Чемберсові, наповнивши свій сюжет багатьма алюзіями і посиланнями на “Короля у Жовтому”.

Центральним елементом, який пов’язує між собою першу частину оповідань збірки, є загадкова і заборонена книжка “Король у жовтому”, прочитавши яку, люди втрачають глузд і коять жахливі речі. Другу ж частину збірки становлять реалістичні і почасти автобіографічні оповідання, присвячені Франції і рокам навчання Роберта Чемберса у Національній вищій школі красних мистецтв у Парижі. Написані легким і дотепним стилем, вони змальовують сповнене романтичних почуттів і легковажних витівок богемне життя студентів-художників у Парижі початку ХХ сторіччя.

Читайте також: Кінгу - 71 рік! 10 книжок від "майстра жахів"

"Саламандра" Стефан Грабинський

Фото: yakaboo.ua

Стефан Грабинський — відомий свого часу львівський письменник, який писав польською мовою, хоча походив з української родини. Життя його було коротке і повне смутку. Завше в чорному вбранні, з блідим, аж прозорим обличчям, з якого були наче виссані всі барви, він, здавалося, дивився своїми голубими очима з якогось іншого світу: сухоти, ця фатальна хвороба для європейських письменників початку століття, не обминула і Стефана. Звичайно, цей факт наклав свій відбиток на все, що він написав, — моторошні твори письменника впливають на читача передусім своїм настроєм, недарма його називали "польським По" та "польським Лавкрафтом". Творчість Стефана Грабинського дуже влучно схарактеризував польський дослідник Артур Гутнікевич: "Будучи представником глибокої провінції, він створив особливий вид фантастики — "галичанський", а тому залишався чужим для літераторів із-поза Галичини". Однак на початку ХХІ сторіччя читачі знову зацікавилися творами С. Грабинського.

До цієї книжки вибраного увійшли оповідання зі збірок "Демон руху" (1919), "Шалений подорожній" (1920), "Несамовита оповідь" (1922), "Книга вогню" (1922) та повість "Саламандра".

"Екзорцист" В. Пітер Блетті

Фото: @rzarichnyi

Культова екранізація, що стала класикою жанру жахів .

Останнім часом Кріс Макніл стала помічати, що з її донькою Реґан коїться щось незвичайне та лихе. Ці дивні напади, за яких у дівчинку наче вселяється надприродна сила… Сила, що змушує дванадцятирічну дитину говорити грубим чоловічим голосом, а ліжко під нею — ходити ходором. Лікарські обстеження не виявляють жодної аномалії, однак стан дівчинки погіршується. І останньою надією для матері стає священик — отець Каррас. Він розуміє, що дівчинка одержима демоном. І погоджується провести обряд екзорцизму…

Читайте також: П'ять фантастичних книжок для "адреналінових" вихідних

"Щось лихе насуває" Рей Бредбері

Фото: @oksanaletsread

Роман американського письменника Рея Бредбері “Щось лихе насуває” описує незвичні пригоди двох чотирнадцятилітніх приятелів та батька одного з них, їхні пошуки самих себе в лабіринтах і пастках темного заїжджого Карнавалу. Це психологічно-філософський твір з гострим сюжетом, несподіваними поворотами та вишуканою поетичною мовою, що є сплавом містики, фантастики та реалізму.

"Гори, відьмо, гори! Повзи, тінь, повзи!" Абрахам Мерріт

Фото: @lesya_levadska

Ця книжка містить дві класичні повісті “Гори, відьмо, гори!” та “Повзи, Тінь, повзи!”

“Гори, відьмо, гори!” – рідкісний зразок містичного нуар-детективу, що розповідає про низку загадкових і зловісних подій у Нью-Йорку 1930-х, коли лікар та науковець доктор Ловелл і відомий ганґстер Рікорі протистоять лихим прадавнім чарам, які розповзаються містом, нищачи всіх, хто потрапляє в їхні лабети. “Темне полум’я зловісної мудрості, що згущувало тіні похилених у роздумах каменів Стоунхенджа; яке пізніше годувалося з рук римських легіонерів; яке, хтозна чому, набиралося сил в середньовічній Європі, і все ще палає, все ще живе та могутнє…” – зазначає у своїх нотатках під назвою “Диявольські ляльки мадам Менділіп” доктор Ловел, і він тут геть не згущує фарби.

На сторінках повісті “Повзи, Тінь, повзи!” оживає давня бретонська легенда про загублене і прокляте місто Іс, його короля Ґрадлона і його доньку-відьму, біляву Дагут, якій підвладні тіні. Плин історії постає у вигляді спіралі, і давнє місто з його темними чарами, кривавими ритуалами і служінням потойбічним богам знову повертається до життя, аби ще раз повторити всі химерні виверти правічної легенди.

Читайте також: 14 найстрашніших фільмів на Геловін

"Керрі" Стівен Кінг

Фото: @n_karmatresh

Вона була з тих, кого називають аутсайдерами, "непопулярними" підлітками. Кпини однокласників, глузування та знущання стали частиною її життя. Коли інші тінейджери зустрічалися, ходили на вечірки та поступово дорослішали, вона жила в справжньому пеклі, яке створила схиблена на релігії мати-фанатичка. Здавалося, світ ненавидів розгублену дівчину й не хотів помічати її страждань. Покинута всіма, вона несвідомо виплекала в собі силу, здатну знищити кривдників. Силу, яка одного дня змусить всіх назавжди запам’ятати її ім’я. "Керрі" — останнє, що вони встигнуть сказати перед смертю…

"Франкенштейн, або Сучасний Прометей" Мері Шеллі

Фото: mendor.li

"Франкенштейн, або Сучасний Прометей" Мері Шеллі - готичний роман англійської письменниці Мері Шеллі, опублікований рівно 200 років тому і несподівано став родоначальником жанру наукової фантастики.

У творінні 18-річної Шеллі йдеться про творіння молодого науковця Віктора Франкенштейна - про прекрасний і жахливий експеримент, про відкриття і про кару, про благословення і про прокляття - про створення живої істоти із неживої матерії, "Франкенштейнового Адама" і "його грішного ангела".

В пригодницькому, на перший погляд, романі надвідверто зачеплено поняття моралі, релігії, людських можливостей і самого життя...

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-