2 серпня: народний календар і астровісник

2 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні пророка Божого Іллі; чому вода стає холодною, звідки береться град і знову загадуємо бажання.

Сьогодні святого пророка Іллі. Пророк жив за 900 років до Різдва Христового. Він зробив чимало чудес, зокрема повернув до життя мертвого юнака, а також довів, що є тільки один правдивий Бог, перемігши у важкому змаганні-протистоянні фальшивих пророків. Згідно з писанням, Ілля не помер, а був взятий на небо «вогняним вихором на колісниці з вогняними конями».

За давнім козацьким повір’ям, сонце – це колесо від колісниці святого Іллі, Чумацький шлях – дорога, по якій він їздить, а блискавка з’являється тоді, коли святий різко гальмує. Грім гримить – «святий Ілля по небу діжу котить», або «калачі везе».

Іллю не святкували, але з ним була пов’язана величезна кількість обрядодій, вірувань, міфологічних уявлень, календарних і господарських прикмет, заборон і т.п. Одна з функцій Іллі – переслідування нечистої сили. Злі духи надзвичайно бояться цього святого і ховаються, де тільки можуть: по кутках, у воді, під стріхою, навіть у тваринах. Тому пускати цього дня в оселю тварин було не бажано. Іллю називали «Громовиком», «Громодолом», «Іллею немилостивим», «сердитим». На противагу «милостивому» святому Миколаю, Ілля був «строгим», «суворим» святим. За болгарським віруванням Ілля примушує душі померлих циган робити градини і пускати на поля грішників і кривдників.

А ще на Іллю зазвичай завершувався купальський сезон. Буцімто кінь Іллі-пророка загубив срібну підкову, вона впала у води й вони стали холодними.

Іменинники нині Ілля, Олександр, Георгій, Єфим, Іван, Костянтин, Петро, Сергій, Федір.

Сьогодні 20-ий місячний день. На Раків, Водоліїв, Козерогів і Левів серія лютневих і липнево-серпневих затемнень вплине найпомітніше: вони позбавлятимуться всього застарілого і непотрібного, динамічно формуючи більш конструктивне майбутнє. Уран уперше за 84 роки розташувався в Тільці, а це означає, що на нас чекають зміни передусім у матеріальній сфері. Що ще? Сум’яття, розгубленість, перебудова і адаптація. У когось доволі важка, а в когось майже непомітна. Сьогодні ще можна милуватися зорепадом – щорічним метеорним потоком, що триває з середини липня по середину серпня. Його центр у сузір’ї Водолія (сектор Риб). «Зорепадом летять роки-и-и у минуле, у віки…» Не забудьте загадувати бажання!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1945 році: +10,2; а найтеплішим у 1936 - +34,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-