Інтер та СТБ отримали попередження за акторів із

Інтер та СТБ отримали попередження за акторів із "чорного списку"

Укрінформ
Нацрада оголосила попередження телеканалам "Інтер" та СТБ за показ радянських фільмів, ролі в яких виконують актори, внесені до "чорного списку".  

За таке рішення члени Нацради проголосували під час засідання 22 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Щодо каналу "Інтер" голова Національної ради Юрій Артеменко зазначив, що регулятор отримав листа від СБУ та звернення громадянина Ковбика з наріканням на трансляцію телеканалом фільмів, до акторського складу яких входять особи, внесені до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

"Була призначена позапланова перевірка, зафіксовано демонстрування таких фільмів, складено акт. Зафіксовано порушення - зокрема демонстрація фільму "Москва сльозам не вірить" за участю Олега Табакова 30 грудня 2017 року та "Іронія долі або З легкою парою!" 31 грудня", - сказав Артеменко.

Представник каналу, юрист Ольга Мусійко дала пояснення, зокрема, зазначивши, що ці фільми були показані не вперше і не самим лише каналом "Інтер", а й СТБ та "1+1", що питання є колізійним, бо немає чіткого розуміння і трактування Закону "Про кінематографію" і  Закону "Про телебачення і радіомовлення". За її словами, питання демонстрування фільмів на телеканалі "Інтер" регулюється Законом "Про кінематографію".

Голова Нацради у відповідь сказав, що Національна рада розглядає питання згідно з профільним законом про телебачення, де є чітка норма про те, що ці фільми заборонені. "І це стосується не тільки вашої групи. Такий же випадок будемо розглядати по СТБ. На підході, на наступному засіданні, - і по інших групах", - додав голова Нацради.

Водночас заступник голови Національної ради Уляна Фещук пояснила, що регулятор застосовує санкції тільки за порушення закону "Про телебачення і радіомовлення", в якому стаття 6 містить пряму норму щодо того, що не можна демонструвати фільми, якщо в них є особа з відповідного Переліку.

Нацрада також розглянула питання щодо результатів позапланової виїзної перевірки ПрАТ "Міжнародний медіа-центр - СТБ", визнала порушення і застосувала до телеканалу санкцію "оголошення попередження".

Читайте також: Нацрада може дати “зелене світло” новорічному фільму Рязанова

Як зазначив Юрій Артеменко, під час перевірки на підставі моніторингу від 15 грудня, 17-19 грудня, 29 грудня, 31 грудня 2017 року та 1 січня 2018-го зафіксовано порушення вимог Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

"А саме через показ фільмів "Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика" за участю Наталії Варлей, "Іронія долі, або З легкою парою!" за участю Валентини Тализіної, "Москва сльозам не вірить" за участю Олега Табакова, "Любов і голуби" за участю Олександра Михайлова. Прізвища цих акторів внесені Міністерством культури до Переліку", - нагадав він.

Директор юридичного департаменту телеканалу СТБ Марина Корнієнко своєю чергою теж навела аргументи на захист каналу і зазначила, що ця "історія однозначно піде до суду".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-