Політв'язню з Криму Зекір'яєву відмовляють у побаченнях з родиною

Політв'язню з Криму Зекір'яєву відмовляють у побаченнях з родиною

Укрінформ
Кримськотатарського активіста Сервера Зекір'яєва, засудженого у «справі кримських мусульман», два місяці утримують у приміщенні камерного типу (ПКТ) виправної колонії №1 у місті Донському Тульської області РФ та відмовляють у тривалих побаченнях з родиною.

Про це «Кримській солідарності» розповіла його дружина Зарема Зекір'яєва, передає Укрінформ.

"Політв'язня з Криму, багатодітного батька Сервера Зекір'яєва, засудженого на 13 років ув'язнення у справі Хізб ут-Тахрір, два місяці містять ПКТ та відмовляють у тривалих побаченнях із сім'єю. Рішення про це ухвалила адміністрація виправної колонії №1 у місті Донському Тульської області РФ 26 листопада 2023 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця практика розпочалася ще у лютому 2023 року — єдиному ув'язненому з Криму постійно посилюють умови утримання. Так, Зекір'яєв провів практично весь минулий рік у ШІЗО (штрафний ізолятор), ПКТ та СУС (суворі умови утримання).

Крім цього, йому відмовляють у тривалих побаченнях із сім'єю. Востаннє Зарема Зекір'яєва була у чоловіка у вересні 2022 року.

Співробітники колонії аргументують суворість ставлення до Зекір'яєва його статтею. «До нього просто заходять до камери та пишуть порушення. Ставляться як до злісного злочинця», - розповіла дружина.

До арешту Зекір'яєв працював учителем фізкультури та займався квітництвом.

Читайте також: У Криму за 2023 рік росіяни затримали 173 осіб, з них 119 - кримські татари

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір'яєв та Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінувала їм участь у забороненій у Росії та анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону у вересні 2020 року виніс вирок у другій бахчисарайській справі «Хізб ут-Тахрір».

Раніше Укрінформ повідомляв, що кримського політв’язня Зекір'яєва знову відправили до штрафного ізолятора.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-