Оформлення пенсій мешканцям окупованого Криму є проблемою - Представництво Президента в АРК

Оформлення пенсій мешканцям окупованого Криму є проблемою - Представництво Президента в АРК

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму існує досить велика категорія громадян України, які не можуть оформити українське пенсійне забезпечення. Це є проблемою, яку Україна намагається вирішити.

На цьому наголосила заступниця постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Ольга Куришко на пресконференції в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Куришко, існує дві категорії людей з окупованого Криму, які не можуть вирішити питання по пенсіях. Перша - це ті пенсіонери, які досягли пенсійного віку до окупації, друга - це ті люди, які досягли пенсійного віку вже після окупації.

Для оформлення українських пенсій їм потрібно отримати підтвердження від РФ, що з російської сторони не здійснюються виплати та потрібно мати документ, про трудовий стаж для нарахування пенсії.

"На сьогодні ПФУ не може надіслати запит російській стороні на цих людей, тому що після повномасштабного вторгнення дипломатичні зв'язки між Україною і РФ розірвані", - сказала вона.

При цьому Куришко зазначала, що Представництво Президента у Криму співпрацює з Пенсійним фондом України та керівництвом міністерства соціальної політики для вирішення цього питання.

Читайте також: Когнітивну деокупацію Криму треба розпочати до фізичного звільнення - Представництво Президента в АРК

"Ми напрацювали перший законопроєкт, який ми не погодили, бо він не відповідав вимогам, він по суті нічого не змінював. Зараз є інший законопроєкт, який пройшов перше читання, очікуємо друге. Він не ідеальний, але хоч якось він розблокує можливість зараз надавати пенсійні виплати цим людям", - поінформувала Куришко.

Вона зауважила, що також ведеться робота по створенню урядової стратегії деокупації Криму, в якій є компонент, що стосується соціального захисту.

Раніше Укрінформ повідомляв, що переселенцям з тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та Севастополя спростять оформлення українських пенсій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-