Джемілєв закликав чеський парламент визнати депортацію кримських татар геноцидом

Джемілєв закликав чеський парламент визнати депортацію кримських татар геноцидом

Укрінформ
На зустрічі в Представництві Президента України в Криму лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв звернувся до представників парламенту Чеської Республіки із закликом визнати депортацію кримських татар 1944 р. геноцидом.

Про це повідомляє пресслужба Представництва, передає Укрінформ.

"Користуючись нагодою, народний депутат України Мустафа Джемілєв також закликав чеський парламент визнати геноцидом депортацію кримських татар 1944 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначають, що сьогодні в Представництві/Офісі Кримської платформи відбулась зустріч із представниками Сенату та Палати депутатів парламенту Чеської Республіки. Зокрема, до Представництва завітали голова Сенату Мілош Вистрчил та голова Палати депутатів Маркета Пекарова Адамова, а також інші представники обох палат чеського парламенту. Загалом у зустрічі взяли участь 20 представників чеської делегації. Також до зустрічі долучився новопризначений посол Чеської Республіки в Україні Радек Пех, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, члени Меджлісу Ескендер Барієв та Різа Шевкієв.

Читайте також: Зеленський дав Джемілєву звання Героя України

Постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева подякувала чеській делегації за всебічну підтримку України та зусилля в проведенні Другого парламентського саміту Кримської платформи у жовтні, який цьогоріч відбувся в Празі. У ході розмови значну увагу було приділено саме перспективам деокупації та реінтеграційній політиці для Кримського півострова.

Своєю чергою, голова Палати депутатів парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова відзначила успіх проведення Другого парламентського саміту Кримської платформи, участь в якому взяли на сім країн більше у порівнянні з минулорічним самітом.

“В Криму війна почалася, і в Криму має все завершитись”, – зауважила пані Пекарова.

Голова Сенату Чеської Республіки Мілош Вистрчил зазначив, що європейські країни, на жаль, не були навчені подіями 2008 року, коли Росія розпочала воєнні дії в Абхазії і Південній Осетії, і неналежно відреагували на російську окупацію Криму в 2014 році. Але після повномасштабного вторгнення РФ європейські країни об’єднались і разом протистоять агресору.

Читайте також: Якнайшвидше звільнення Криму – побажання кримських татар та українців ювілярові Мустафі Джемілєву

У Представництві поінформували, що Мустафа Джемілєв наголосив на необхідності деокупації усіх територій та категоричній неможливості територіальних поступок, адже це є питанням виживання для кримськотатарського народу. Цю позицію підтримав голова Меджлісу Рефат Чубаров, який звернув увагу на систематичне зростання чисельності політичних в’язнів. Він звернувся із низкою прохань до чеської сторони, зокрема, щодо визнання Парламентом Чехії депортації кримськотатарського народу геноцидом.

Фото: ppu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-