Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Якнайшвидше звільнення Криму – побажання кримських татар та українців ювілярові Мустафі Джемілєву

Якнайшвидше звільнення Криму – побажання кримських татар та українців ювілярові Мустафі Джемілєву

Блоги
Укрінформ
Легендарний Мустафа-ага відзначає 80 років

Сьогодні, 13 листопада, сповнюється 80 років всесвітньо відомому правозахисникові, багаторічному політичному в'язневі радянських таборів, державному та політичному діячеві незалежної Української держави, народному депутатові України III–IX скликань Верховної Ради України, голові Меджлісу кримськотатарського народу в 1991–2013 роках, лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Народжений 13 листопада 1943 року в селі Ай-Серез, Мустафа Джемілєв у шестимісячному віці опинився на чужині внаслідок насильницької депортації з Криму корінного кримськотатарського народу, здійсненої комуністичним режимом СРСР 18 травня 1944 року.

В юнацькі роки Мустафа Джемілєв вступив в лави кримськотатарського національного руху, учасники якого боролися за право народу повернутися на свою Батьківщину – Крим.

У 1969 році Мустафа Джемілєв виступив одним із засновників «Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР», яка стала першою в СРСР незалежною громадянською організацією. Згодом 11 з 15 її членів було заарештовано та засуджено до різних строків позбавлення волі.

За свою самовіддану та безкомпромісну боротьбу з комуністичним режимом СРСР за відновлення прав кримськотатарського народу, інших поневолених народів та права людини Мустафа Джемілєв неодноразово зазнавав арештів та судових переслідувань. За участь у кримськотатарському національному русі та у правозахисному русі в СРСР Мустафа Джемілєв був засуджений у сукупності до 14 років позбавлення волі та 4 років заслання.

Проявлені Мустафою Джемілєвим особисті мужність та самовідданість у відстоюванні справедливості, захисті прав народів і прав людини сприяли консолідації боротьби кримськотатарського народу на основі принципу ненасильства та його поверненню з місць вигнання на свою Батьківщину – Крим.

В умовах російсько-української війни, що розпочалася з вторгнення російських військ на територію України та окупацією Криму в лютому 2014 року, величезним є внесок Мустафи Джемілєва у консолідацію міжнародного співтовариства щодо підтримки територіальної цілісності України та надання їй всебічної допомоги для відсічі російській агресії.

Мустафа Джемілєв є безумовним лідером кримськотатарського народу, політиком і людиною, широко відомою та авторитетною в Україні й у світовій політиці.

Попри те, що 80-річний ювілей Мустафи Джемілєва сповнюється в умовах суворих та безжальних реалій російської агресії проти України, коли окуповано Крим, частини Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, багато співгромадян, українських та світових політиків, представників кримськотатарської та української діаспор, мужніх українських воїнів, прагнутимуть привітати особисто Мустафу Джемілєва. І ми знаємо, що через свою відкритість і безмежну довіру і любов до людей кожному з них Мустафа-ага намагатиметься відповісти особисто.

Меджліс кримськотатарського народу до свого привітання Мустафі-азі у зв'язку з його 80-річним ювілеєм додає також привітання від сотень тисяч співвітчизників, які проживають в окупованому російськими військами Криму і не зможуть особисто привітати лідера кримськотатарського народу.

Відоме й саме побажання, яке поєднує легендарного ювіляра Мустафу-агу, всіх кримських татар та всіх громадян України, – якомога скоріше звільнення Криму від російських окупантів.

Немає сумніву в тому, що завдяки Збройним силам України та іншим формуванням Сил оборони України, а також всім, хто залишається незламним в умовах російської окупації, час визволення Криму невблаганно наближається.

З ювілеєм, Мустафо-аго!

Дай, Всевишній, наступні Ваші ювілеї святкувати разом із усім народом у звільненому від російських загарбників Криму!

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу,
члени Меджлісу кримськотатарського народу

Київ, 13 листопада 2023 року
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-