Кримського політв'язня Азіза Ахтемова етапують до Сибіру

Кримського політв'язня Азіза Ахтемова етапують до Сибіру

Укрінформ
Російські загарбники незаконно етапують до міста Мінусінськ у Сибіру кримськотатарського політв'язня Азіза Ахтемова, його брат, Асан, перебуває на етапі до міста Владимир.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

Омбудсмен наголосив, що етапування українських громадян на територію Росії є грубим порушенням Женевської конвенції та норм міжнародного гуманітарного права щодо гуманного ставлення до цивільного населення під час війни. 

"Держава-окупант не має права примусово переміщувати цивільних осіб з окупованої території на свою. Більше того, громадян України з тимчасово окупованого Криму піддають тиску та випробуванням суворим кліматом", – зауважив він. 

Уповноважений ВР нагадав, що, відповідно до Європейських пенітенціарних правил, для відбуття покарання ув'язнених слід направляти в установи, розташовані неподалік від населеного пункту, де вони проживали. 

Європейський суд з прав люди у своїй практиці також визнав, що поміщення засуджених до віддаленої колонії є "втручанням у їхні права", згідно зі статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Так, ідеться про установи, розташовані за кілька тисяч кілометрів від міста, де проживають родини ув'язнених.

Читайте також: Політв'язнів Умерова та Мустафаєва росіяни відправили на примусову психіатричну експертизу

"Світова спільнота повинна рішуче реагувати на порушення Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного права та вимагати негайного звільнення всіх незаконно ув’язнених громадян України", – підкреслив Лубінець. 

Як повідомляв Укрінформ, до Мінусинська днями етапували першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. Точної інформації про місце перебування та стан Джеляла немає. 

"Вирок" першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу та братам Ахтемовим псевдосуд у Криму виніс у вересні 2022 року

Джелял був звинувачений у "контрабанді вибухового пристрою", брати Ахтемові – у "диверсії, скоєній групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин і контрабанді вибухових пристроїв".

Фото з соцмереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-