Російський суд порушив 15 норм у справі Джеляла та братів Ахтемових - правозахисники

Російський суд порушив 15 норм у справі Джеляла та братів Ахтемових - правозахисники

Укрінформ
У судовому процесі над першим заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріманом Джелялом і Асаном і Азізом Ахтемовими експерти виявили 15 порушень норм доступу до справедливого правосуддя.

Про це повідомляє «Кримський процес», передає Укрінформ.

"Експерти Кримського процесу завершили аналіз судового процесу над першим заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріманом Джелялом, а також Асаном та Азізом Ахтемовими та нарахували 15 норм доступу до справедливого правосуддя, які були порушені під час судового процесу цієї кримінальної справи", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільше порушень було допущено у питаннях забезпечення незалежності та неупередженості суду, в реалізації права на захист.

За час процесу аналітики виділили не менше 7 фактів, що вказують на залежність суду від позиції ФСБ.

Читайте також: У Криму до 75% свавільних обшуків відбуваються в будинках кримських татар - правозахисниця

Попри прагнення зберегти "гласність" судового процесу, зафіксовано не менше 12 фактів та дій, що обмежують відкритість і публічність судових засідань у цій справі.

Розгляд справи в апеляційній інстанції повністю суперечив принципам гласності та супроводжувався масовими затриманнями слухачів, журналістів, наголосили експерти.

Крім того, правозахисники зафіксували порушення стандартів рівності сторін. Зокрема, за час судового слідства у першій інстанції сторонами було заявлено щонайменше 45 клопотань, які мають значення для доведення своїх позицій. З них обвинуваченню відмовлено у 17% випадків, захисту – у 85%.

Правозахисники наголосили, що сторона захисту була дуже обмежена як у поданні доказів, так і у дослідженні доказів обвинувачення. Найбільш ілюстративним епізодом цієї частини порушень стали допити так званих засекречених свідків.

Читайте також: У Криму з початку року заарештували 182 громадян, з них 122 - кримські татари

Стандарти презумпції невинуватості обвинувачених також були суттєво порушені, переважно внаслідок кампанії в пресі, яку контролює російська влада, підкреслили експерти.

Як повідомлялося, 21 вересня 2022 року підконтрольний Росії Верховний "суд" Криму засудив Нарімана Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових у справі про нібито підрив газопроводу. Їм присудили відповідно 17, 15 та 13 років позбавлення волі.

2 жовтня 2023 року Нарімана Джеляла та братів Ахтемових етапували із СІЗО-2 у Сімферополі до в'язниць на території Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-