У Криму до 75% свавільних обшуків відбуваються в будинках кримських татар - правозахисниця

У Криму до 75% свавільних обшуків відбуваються в будинках кримських татар - правозахисниця

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму до 75% свавільних обшуків відбуваються в будинках кримських татар та щонайменше 110 із понад 186 жертв політично вмотивованих переслідувань є представниками кримськотатарського народу.

Про це повідомила співкоординаторка КримSOS Сабіна Ільясова на заході "Переслідувані та затримані. Історії кримських політв’язнів", що пройшов у межах конференції ОБСЄ у Варшаві, передає Укрінформ.

"Згідно з наявними даними, щонайменше 110 з-понад 186 жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму складають кримські татари, до 75 % свавільних обшуків відбуваються саме в будинках кримських татар. І це лише маленька частина всіх порушень базових міжнародних норм, які вчиняє окупаційна влада в Криму", - сказала вона.

Ільясова підкреслила, що за цією сухою статистикою приховані реальні спаплюжені людські життя. "В умовах багаторічного ігнорування Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права, єдиним способом запобігти новим звірствам у Криму є деокупація півострова», - наголосила правозахисниця.

Читайте також: Чубаров: Етапування українських політв'язнів до РФ - додатковий вид помсти

Ільясова нагадала, що наступного року в лютому буде вже 10 років, як Крим перебуває в окупації. З 2014 року кримські татари часто потерпають від репресивної політики окупантів непропорційно.

За різними даними, кримські татари складають близько 13% населення Криму. Переслідування кримських татар, корінного населення Криму - послідовна політика геноциду ще із часів СРСР, якої досі дотримується Росія. Загарбники займаються створенням для кримських татар іміджу «терористів», «екстремістів» та «диверсантів», щоби виправдати свої численні злочини, наголосила правозахисниця.

Раніше повідомлялося, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з 24 лютого 2022 року було засуджено щонайменше 78 кримських політв'язнів, сумарний термін вироків жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму склав понад 915 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-