У Криму загарбники звинуватили 472 жителів у «дискредитації» армії РФ - правозахисники

У Криму загарбники звинуватили 472 жителів у «дискредитації» армії РФ - правозахисники

Укрінформ
Із початку повномасштабної війни в Україні 472 мешканців тимчасово окупованого Криму було звинувачено за статтею адміністративного кодексу Росії про дискредитацію російської армії.

Про це йдеться у доповіді правозахисної організації «Кримський процес», повідомляє Укрінформ.

"У 424 випадках суд ухвалив рішення про призначення адміністративного покарання, у 25 – протокол було повернено для усунення порушень, 12 разів засідання було відкладено і до сьогодні поки не відбулося, і ще в 11 випадках справи було припинено", - йдеться у доповіді.

Читайте також: Кримського політв’язня тричі відправляли до ШІЗО за «порушення» у колонії - правозахисники

Також, за даними правозахисників, понад 80% від усіх справ про дискредитацію було порушено через пости в соцмережах чи усні висловлювання громадян, і переважну більшість рішень виносили суди по суті автоматично, безпосередньо в день складання протоколу, у закритому режимі та без участі слухачів і преси.

Окремо «Кримський процес» звертає увагу на те, що зі 131 судді, які брали участь у розгляді справ, 69 перебувають у розшуку або можуть бути оголошені у розшук українською владою за підозрою у скоєнні державної зради. Ще 25 суддів було переведено до Криму з регіонів Росії, а отже, здійснюють правосуддя з порушенням міжнародного гуманітарного права.

«Норма статті про дискредитацію армії протягом півтора року все більш активно використовується виключно як інструмент для придушення антивоєнних і проукраїнських настроїв на території Криму», – підкреслили автори доповіді.

Читайте також: Правозахисники з 2014 року зафіксували понад 50 тисяч міжнародних злочинів Росії

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2022 року Держдума РФ ухвалила закон про покарання за «фейки» про російських військових - до 15 років за ґратами.

Раніше повідомлялося, що у тимчасово окупованому Криму з березня 2022 року росіяни за «дискредитацію армії РФ» оштрафували не менше 370 осіб на суму понад 12 мільйонів російських рублів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-