Правозахисники з 2014 року зафіксували понад 50 тисяч міжнародних злочинів Росії

Правозахисники з 2014 року зафіксували понад 50 тисяч міжнародних злочинів Росії

Укрінформ
Правозахисники починаючи з 2014 року зафіксували понад 50 тисяч міжнародних злочинів РФ.

Про це виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова сказала під час пресмарафону щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях, передає кореспондент Укрінформу.

“Наразі у нашій базі є понад 50 тисяч потенційних міжнародних злочинів, злочинів проти людяності, воєнних злочинів тощо. При цьому ми почали документування з 2014 року. І треба чітко розуміти, що вся та практика, яку ми побачили у Ізюмі, Бучі, — всі ці злочини, тортури, викрадення, розділення сімей тощо, — безпосередньо почалися у 2014 році”, - заявила Романцова.

За її словами, РФ продовжує скоювати воєнні злочини на території України, "робить Бучу кожного дня".

“Ми дуже часто змушені на міжнародній арені пояснювати, що не рік тому була Буча і ця трагедія, що трагедія — кожен день окупації цих територій. З нашого досвіду, коли ми виїжджаємо у селище, яке було окуповане місяць, ми з однієї розмови з мешканцями цього села привозимо 20-30 кейсів потенційних воєнних злочинів”, - наголосила правозахисниця.

Читайте також: У Бучі поліція відкрила штаб документування воєнних злочинів РФ

Виконавчий директор ЦГС зауважила, що на сьогодні не існує такої міжнародної структури, яка могла б покарати за злочин агресії, тому Україна ініціює створення спеціального міжнародного трибуналу.

“У той самий час МКС, з яким співпрацюють і органи України, і громадські організації — вони 10, може, 20 кейсів відкриють. Бо їхня мета — це найвищі щаблі, які мають максимально відповісти за те, що вони створили ці накази вчиняти воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Але тисячі виконавців — вони також мають бути покарані”, - наголосила вона.

На думку Романцової, для цього потрібно створити механізм, який дасть змогу судовим чином безпосередньо опрацювати всі ці випадки.

Водночас правозахисниця заявила, що організовані РФ псевдовибори є одним із прикладів того, як Москва намагається дискредитувати важливі демократичні механізми.

“До цього вони намагалися зробити це з референдумами. Зараз вони те саме намагаються зробити з поняттям виборів, бо вибори — це дуже важливий демократичний механізм. І те, що відбувається, — це дискредитація цього безпосереднього механізму”, - вважає Романцова.

Читайте також: Близько 90% українських військових у полоні РФ пройшли через катування - генпрокурор

Як повідомлялося, речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що оголошені Росією псевдовибори на окупованих територіях суперечать українському, міжнародному законодавству, зокрема, Статуту ООН, і Україна ініціює включення факту їх проведення в офіційні документи ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-